Sotsiaalmeedias levitati valeteadet 13-aastase tüdruku vägistamisest (9)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine arvuti taga. Pilt on illustratiivne
Naine arvuti taga. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Sotsiaalmeedias levitati eile ja täna väärinfot selle kohta, justkui oleksid pagulased vägistanud 13-aastase tüdruku Põhja-Tallinnas. Valeinfot sisaldanud postitust jagas üle 600 inimese, kuid keegi neist polnud võimalikust vägistamisest teada andnud politseile.

«Info korral raskest kuriteost tuleb sellest koheselt teavitada politseid,» ütles Põhja prefektuuri kesklinna jaoskonna komissar Inna Toater.

Sotsiaalmeedias täna levinud infot kontrollides selgitas politsei välja, et tegemist on alusetu kuulujutuga, justkui elaks Sitsi tänaval kahes korteris kümneid põgenikke, kes vägistasid 13-aastase tüdruku.

«Oleme seda väidet täna igati kontrollinud ning sotsiaalmeedias levinud kuulujutt ei leidnud mingil moel kinnitust,» ütles Toater.

Praeguseks on postitust levitanud naine selle oma sotsiaalmeedia kontolt maha võtnud ning tunnistas seejuures korrakaitsjatele, et jagas kontrollimatut infot.

Veebikonstaabli nõuanded sotsiaalmeedias info jagamisel:

  • Kuriteost teada saades tuleb esimese asjana teavitada sellest politseid.
  • Levitades sotsiaalmeedias kuulujutte, mille tagamaad on teadmata, võid alusetult riivata paljude inimeste turvatunnet.
  • Enne postituse jagamist püüa kontrollida informatsiooni tõesust ja postitaja motiive.
  • Tihti jagatakse alusetult laimavaid postitusi konkreetsete inimeste kohta kättemaksu või kiusamise eesmärgil.
  • Selliste postituste tegemise eesmärk võib küll kanda õilsat eesmärki teisi hoiatada ja kaitsta, ent kontrollimata info levitamine võib kasu asemel hoopis kahju kaasa tuua.
  • Vajadusel küsi nõu veebikonstaablilt.
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles