Soome ei taha koolivägivalla filmi «Klass» näidata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmis «Klass» Kasparit mänginud Vallo Kirs lööb kaasa lavastuses «Nullpunkt».
Filmis «Klass» Kasparit mänginud Vallo Kirs lööb kaasa lavastuses «Nullpunkt». Foto: Kaader filmist

Kuigi praegu näidatakse koolivägivalda käsitlevat filmi «Klass» Helsingi rahvusvahelisel festivalil, ei soovi Soome seda lähiaastatel teleekraanile lubada.


Filmi režissöör Ilmar Raag ei osanud öelda täpset põhjust, miks Soome riiklik televisioon filmi näidata ei taha. «Nad on konkreetsest põhjendusest kõrvale põigelnud,» ütles Raag.


Raagi sõnul ei soovi suurkompaniid tihtipeale provokatiivseid ja vastuolulisi filme ekraanile lubada. Näiteks tõi ta USA filmilevitaja, kes ütles, et ei soovi filmi näidata, kuna nad ei ole kindlad, kas suudavad järgnevat reaktsiooni talitseda.


Praegu jookseb «Klass» Helsingi rahvusvahelisel filmifestivalil «Rakkautta ja anarkiaa» (e.k armastus ja anarhia – toim) ja filmi vastuvõtt on olnud hea. «Seal käivad tüüpilised festivali külastajad ja nendele on film sobinud,» ütles Raag.


Kokku näidatakse «Klassi» viieteistkümnes riigis, näiteks Poolas, Kreekas ja Hispaanias. Kevadel jooksis film Rootsi kinodes. Samuti sõlmiti hiljuti leping Venemaaga.


Reaktsioonid filmile on teistes riikides Raagi sõnul olnud enamjaolt samad mis Eestiski. «On inimesi, kellele film meeldis,» ütles Raag ja lisas, et samuti on olnud arvamusi, et film on liiga skemaatiline ja lihtne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles