Interpoli juht õigustas Soome politseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interpoli logo.
Interpoli logo. Foto: Wikipedia.org

Interpoli peasekretäri Ronald Noble’i sõnul ei tohiks liialdada Soome politsei süüdistamisega selle eest, et nad ei tõtanud Matti Saarilt relvaluba võtma kohe, kui nendeni jõudis info noormehe vägivaldsetest internetivideotest.


Noble’i sõnul on ebaõiglane eeldada, et politseinikud suudavad olla selgeltnägijad ning teada, kas vägivaldse video tegija kavatseb samasugust kuritegu korda saata.
«Inimesed hakkavad asjade üle uuesti mõtlema,» selgitas Noble Timesis. «Teades, et ta tappis need inimesed, vaatad sa videot ja see tundub hirmutavam. Ja siis öeldakse: «Kuidas nad said tal minna lasta? Kuidas nad ei arreteerinud teda? Kuidas nad ei pannud teda kolmeks päevaks psühhiaatriahaigla palatisse vaatluse alla?».»


Samas Times’is märkis kolumnist Roger Boyes, et pärast teist analoogset tapatööd vähem kui aasta jooksul peaksid soomlased ilmselt natuke järele mõtlema.


Jokela tragöödia järel põhjanaabrite koole külastanud Briti ajakirjaniku hinnangul võib probleem olla selles, et Soome haridussüsteem pingutab küll heade eksamitulemuste ja suurepäraste keskmiste hinnete nimel, kuid ei märka oma sotsiaaldemokraatliku utoopia täiuslikkust lihvides noorte hingehädasid.


Hispaania suurim päevaleht El Pais ehitas loo üles Saari ja mullu Jokela koolis tulistanud Pekka-Eric Auvineni juhtumite võrdlusele. Lisaks sai eilegi El Paisi võrgulehelt vaadata Saari ähvardusvideot, mille Youtube mõne tunni jooksul pärast tema veretööd võrgust maha võttis.


Samas riigis ilmuv La Razon aga analüüsis teemat kolme lihtsa küsimusega: millised on Soome relvaseadused, kuidas mõjutab internet noorte vägivaldsust ja milline on Soome hariduse tase?


Razon tõdes esiteks seda, et relvade arvult ühe inimese kohta on Soome maailma kolmas riik. Teiseks nenditi, et nagu näitavad Auvineni ja Saari juhtumid, ahvatleb internet oma sensatsioonilisusega teatud kuritegusid matkima. Kolmandaks imestas Hispaania leht selle üle, et üllataval kombel peetakse Soome haridussüsteemi õpilaste suurepäraste tulemuste tõttu üheks maailma ideaalsemaks.


Soome suurima päevalehe Helsingin Sanomat eilsel esiküljel oli reklaami asemel pilt veretöö sündmuspaigaks olnud koolimaja ees seisvast naisest küünlaga. Saari pildi all olev tekst küsis aga lakooniliselt: «Miks?» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles