Rohelised: valimiste lähenemine andis kirbet hõngu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana riigikogu saadikutel külas. Rohelised said kingiks diplomi tubli osavõtu eest ning rohelise korvpalli.
Jõuluvana riigikogu saadikutel külas. Rohelised said kingiks diplomi tubli osavõtu eest ning rohelise korvpalli. Foto: Peeter Langovits

Roheliste fraktsiooni esimehe Valdur Lahtvee hinnangul andsid riigikogu möödunud istungjärgu tummisusele veidi kirbet hõngu vaid lähenevad valimised.

Lahtvee hinnangul oli riigikogu möödunud istungjärk tummine ja oluliste otsustustega, mis kindlustasid nihet efektiivsema energia- ja loodusvarakasutusega majanduse käivitamiseks.

«Tummisusele andis riigikogu saalis toimunud aruteludes kindlasti pisut kirbet hõngu lähenevad valimised ja sellest johtuv suurima ja häälekaima opositsioonierakonna - Keskerakonna - püüd valijate tähelepanu võitmiseks iseenda heade saavutuste puudumisel neile omaselt teiste erakondade saavutustele halba varju heita,» polnud Lahtvee rahul.

«Valimiste lähedus kindlasti ei ole kaasa aitamas erakondadevahelisele koostööle ka sellistes olulistes küsimustes nagu kodanike toimetuleku tagamine, sisejulgeolek, välispoliitika või riigikaitse, kus taas negatiivse näitena saab tuua Keskerakonna ärategemisest ja padupopulismist lähtuvaid sõnavõtte ja hääletusi.»

Tähtsamate roheliste algatatud otsustuste seas tõi ta esile riigi toe kasvatamise korterelamute ja avaliku sektori hoonete energiasäästlikuks renoveerimiseks 2010. ja 2011. aastal ja toimetulekupiiri tõstmine eeloleva aasta riigieelarves.

Olulisimatest valimislubadustest jäi Lahtvee sõnul rohelistel lõpuni viimata otsedemokraatiat toetava võimaluse - kohaliku tasandi rahvahääletuse jõustamine seadusena.

Enne valimisi lubas ta tähelepanu all hoida toimetulekut. «Käivitame arutelu kodanikupalga kehtestamiseks, fookuses on uute töökohtade loomine vähese süsinikuheitmesisaldusega majanduse käivitamise läbi, kogukondade jõustamiseks vajalike seadusemuudatuste algatamine ja paljud muud teemad,» kinnitas Lahtvee.

Postimees.ee küsis riigikogu tänavuse istungjärgu lõppemise puhul kõigi fraktsioonide esimeestelt kokkuvõtet lõppenud tööaastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles