Kuidas Paasmäe Savisaare enda üle mängis

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned sekundid pärast võidusõnumi saamist lõi Eevi Paasmäe lahti võidutantsu
Mõned sekundid pärast võidusõnumi saamist lõi Eevi Paasmäe lahti võidutantsu Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Et kolmapäeva õhtul on Sillamäe kultuurikeskuses kohal peaaegu kogu Keskerakonna koorekiht, näitab, et kaalul pole justkui mitte ainult see, kas Ida-Viru piirkonna juhiks valitakse Martin Repinski või uuesti Eevi Paasmäe, vaid hoopis kogu erakonna tulevik.

Keskerakonna asutajaliige Kaarel Pürg tõdeb, et nii palju erakonna juhtfiguure pole kunagi varem piirkonna konverentsil käinud ja ta võib mürki võtta, et  teist korda seda enam kunagi ette ei tule, kirjutab Põhjarannik.

Konverentsi algus venib. Põhiküsimus on, kas kvoorum tuleb kokku. Otse Brüsseli lennukilt tulnud Ida-Viru keskerakondlaste kuraator Yana Toom torkab, et Eevi Paasmäel on pidevalt kvoorumi kokkusaamisega probleeme.

Martin Repinskil on rinnas Edgar Savisaare toetuskampaania roheline lint. Paasmäel linti ei ole, on hoopis roheline rosett.

Torisev Toom

Umbes 20 minutit plaanitust hiljem hakkab koosolek pihta ja Paasmäe raporteerib, et kvoorum on koos. Esimesena läheb ragistamine lahti selle üle, kes koosolekut juhatab. Eevi Paasmäe pakub välja kolm juhatajat: Veikko Luhalaid, Kaarel Pürg ja Yana Toom. Martin Repinski ei soovi presiidiumi laua taga näha kedagi teist peale Yana Toomi. Hääletatakse. Võidab Paasmäe ettepanek ja see on ka esimeseks märgiks, kelle poole võib saal kalduda päeva tähtsaimal hääletusel.

Yana Toomil on etteheide piirkonna juhatusele, miks on mandaadid kollast värvi. «See on ühe teise erakonna värv ja mul läheb süda pahaks, kui näen seda kollast merd enda ees,» tunnistab ta. Hiljem juhatuse liikmete valimisel toriseb ta ka selle üle, et kandidaatide nimesid ei kuvata suurele ekraanile, vaid kritseldatakse pabertahvlile nagu koopainimesed.

Edgar Savisaar on tulnud kohale, et kutsuda üles hääletama Martin Repinski poolt. Argumendid: sest Repinski hääletas ka tema poolt erakonna esimehe valimistel ja Ida-Viru piirkonna juhtimine vajab värskeid tuuli.

Kaarel Pürg ei jäta seepeale salvamata, et värsketest tuultest ja muutuste vajadusest räägib Edgar Savisaar, kes on ise 25 aastat jutti olnud erakonna esimees.

Valeri Korb peab Eevi Paasmäe toetuseks sütitava kõne ja meenutab, kuidas nad on koos ligemale 20 aastat Ida-Virumaal Keskerakonna lippu kõrgel hoidnud. Aplaus on detsibellirikkam kui Savisaare kõne lõpus.

Riigikogu keskfraktsiooni esimees Kadri Simson noomib ühe hingetõmbega nagu malevanõukogu esimees Kullerkupp Martin Repinskit selles eest, et ta on riigikogus harv sõnavõtja. «See pole veel kõik! Ta on ka kolme suurema puuduja seas meie fraktsioonis. Martin peab rohkem panustama riigikogu töösse kui praegu,» tulistab Simson ja juhib mõttele, mis siis veel saab, kui talle ka piirkonna juhi amet peaks kaela tulema.

Repinski pareerib Simsoni etteheiteid sellega, et positsioneerib end ebastandardse poliitikuna, kes ei pea vajalikuks osaleda istungitel, kus tema kohalolekust midagi ei sõltu, ja eelistab selle asemel Ida-Virumaal valijatega kohtuda.

Seda, kuidas hääli loeti ja kes tulemusi ära ootas, loe edasi Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles