Venemaa heaks luuranud Romanov juhtis salakaubaveo grupeeringut

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasigaretid. Foto on illustreeriv
Salasigaretid. Foto on illustreeriv Foto: Maksu- ja tolliamet

Tartu maakohtus mullu 22. oktoobril Eesti riigi vastases tegevuses aastaks ja kümneks kuuks reaalselt vangi mõistetud Pavel Romanov juhtis Eesti piiril salakaubaveo grupeeringut.

Kokku on 42-aastasel kõrghariduse ja määratlemata kodakondsusega mehel nüüd neli kriminaalkaristust.

Neist värvikam oli süüdimõistmine tunamullu Viru maakohtus kuritegeliku ühenduse organiseerimises ja salakaubaveos. 

Pavel Romanovit süüdistati selles, et ta lõi koos teise süüdistatavaga kuritegeliku ühenduse, mille eesmärgiks oli Vene Föderatsioonist üle Euroopa Liidu tolliterritooriumi piiri vedada salakaubana Eestisse suures koguses sigarette ning nende sigarettide edasitoimetamine ja nendega kauplemine Ida-Virumaal.

Kuritegelik ühendus tegutses kuni eelmise aasta alguseni ja sinna kuulus rohkem kui 15 isikut. Kuritegeliku ühenduse liikmed olid allutatud rangele juhtimisstiilile, kus igaühe roll oli kindlaks määratud.

Romanovi ülesandeks oli kuritegeliku ühenduse tegevuse juhtimine, mis seisnes korralduste ja juhiste andmises ühenduse liikmetele kas otse või teiste liikmete kaudu. Muuseas aitas Romanov oma jõuku varustada, hankides vajalikke vahendeid: kaubikud ja sõiduautod, piiriäärsed kinnistud ja territooriumid, mobiiltelefonid, raadiosaatjad, binoklid, öövaatlusseadmed, soojuskaamerad jms.

Romanov leidis kontakte õiguskaitseorganite ametnike seast, et saada infot, mis võimaldaks segamatult sigarettide salakaubaveoga tegeleda. Sellisel moel tegutsenud kuritegelik ühendus sai kokku varalist kasu vähemalt 80 000 eurot. Kuritegeliku ühenduse loomise eest mõistis kohus Romanovi viieks aastaks vangi, millest ta pidi kohe ära kandma aasta ja kümme kuud.

Varem mõisteti Romanov Tartu maakohus süüdi selles, et ta 2014. aasta 23. mail kella 13.15 ajal juhtis Võru maakonnas Meremäe vallas Helbi teeristis mootorsõidukit Volkswagen Golf alkoholijoobes olles. Romanovi väljahingatavas õhus mõõdeti alkoholi 1,07 milligrammi ühe liitri kohta. Romanov läks taas kokkuleppele ja pidi joobes juhtimise eest maksma 1120 eurot. Lisakaristusena võeti tal neljaks kuuks ära juhiload.

2011. aastal mõisteti Romanov Tartu maakohtus süüdi selles, et ta on lapsevanemana hoidunud aastate jooksul korduvalt (detsember 2006 – aprill 2008, juuni 2008 – mai 2010, juuli 2010, detsember 2010 ning veebruar 2011 – juuli 2011) kuritahtlikult kõrvale igakuise elatusraha maksmisest (191,73 eurot kuus) oma alaealise lapse M.R. ülalpidamiseks. Karistuseks mõisteti Romanovile kokkuleppemenetluse käigus tingimisi vangistus 6 kuud katseajaga 2 aastat. Katseaeg lõppes 14. detsembril 2013.

Eesti vabariigi vastases tegevuses (karistusseadustiku paragrahvi 233 alusel) süüdi mõistetud Romanov peab vanglas reaalselt olema aasta ja kümme kuud. Järgnevad kolm aastat peab ta täitma järgnevaid nõudeid:

  • elama alalises elukohas
  • ilmuma kriminaalhooldaja määratud ajavahemike järel kriminaalhooldusosakonda registreerimisele;
  • alluma kriminaalhooldaja kontrollile oma elukohas ning esitama talle andmeid oma kohustuste täitmise ja elatusvahendite kohta;
  • saama kriminaalhooldusametnikult eelneva loa elukohast lahkumiseks Eesti territooriumi piires kauemaks kui 15 päevaks;
  • saama kriminaalhooldusametnikult eelneva loa elu-, töö- või õppimiskoha vahetamiseks;
  • saama kriminaalhooldusametnikult eelneva loa Eesti territooriumilt lahkumiseks ja väljapool Eesti territooriumi viibimiseks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles