Wikileaks kirjeldab Paeti kohtumist Lukašenkaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Lukašenkо
Aleksandr Lukašenkо Foto: SCANPIX

The Guardian avaldas eile Wikileaksilt saadud USA Tallinna saatkonna memo eelmise aasta oktoobris Minskis toimunud kohtumisest Eesti välisministri Urmas Paeti ja Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenka vahel.

Algselt 30 minutit vältama pidanud kohtumine kujunes pooleteisetunniseks ja lõppes ka siis üksnes seepärast, et Paet pidi lennuki peale kiirustama.

Valgevene president, keda USA on nimetanud Euroopa viimaseks diktaatoriks, kinnitas Paetile, et Eesti ei ole tema vaenlane, ehkki kuulub NATOsse ja ELi. Paet vastas, et NATOt ei peakski vaenlaseks pidama, kuid Lukašenka Eesti välisministeeriumi ametniku sõnul seda uskuma ei jäänud.

Enamiku kohtumisest veetis Lukašenka Venemaad kritiseerides. Muu hulgas väitis ta, et Minsk võib odava gaasi nimel olla sunnitud talvel tunnistama Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust ning ütles, et Venemaa provotseeris Gruusiat 2008. aasta augustis Lõuna-Osseetiat ründama.

Paet tõstatas kohtumisel Lukašenkaga sealsete kodanikuühenduste kaebused, et Valgevene võimud ei luba opositsioonierakondadel vabalt tegutseda ning kasutavad meeleavaldajate vastu üha enam vägivalda. Lukašenka vastas, et mitmed praegused opositsiooniliikmed on tema kunagised liitlased, kellega ta koos viina jõi ja «naistes käis». Nood läksid aga presidendiga tülli, kui ta keeldus neid edutamast.

Lukašenka ütles, et Valgevene opositsioon ei ühine kunagi ning eksisteerib üksnes selleks, et lääneriikidelt abiraha nõutada. Demonstrantide kallal toime pandava vägivalla teemal ütles Valgevene riigipea, et kui inimesed ründavad OMONi, peaksid nad eeldama, et saavad peksa.

Paet külastas Valgevenet 2009. aasta 20.-21. oktoobril, visiidi ajal avas ta Minskis Eesti suursaatkonna.

Valgevenes toimuvad homme presidendivalimised, Lukašenkale ennustatakse taas kindlat võitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles