Radar ja Poliitika.guru ennustavad: nendest saavad presidendikandidaadid! (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Liberalismi akadeemia

Tänases Radari erisaates tegi Poliitika.guru analüütik Erik Moora spekulatsiooni, kelle esitavad erakonnad suve lõpus presidendikandidaatideks.

Reformierakond

Riigikogu voorudes saab Reformierakonna kandidaadiks Siim Kallas. Ta on teenekas erakonna liige ja auesimees. Tema kandidatuur seatakse üles selle kaalutlusega, et kui näha on, et temale toetust ei leita, on Reformierakonnal olemas ka tugev kompromisskandidaat Marina Kaljuranna näol. Kaljurand seataks üles sel juhul valimiskogus.

Keskerakond

Ei kuuluta oma kandidaati pikalt välja, mängib mitmete nimedega, hoiab Edgar Savisaart pildis. Tõenäoline dünaamika on see, et nad otsivad ühist kandidaati EKREga. Praegu on põhjust kahtlustada, et see saab kõige tõenäolisemalt olema Mart Helme.

IRL

Ei kiirusta oma kandidaati välja pakkuma. Nende huvi on käituda võimalikult ühtselt, et olla tugev läbirääkimispartner ükskõik kellele. Vaevalt, et IRL hakkab mängima oma nö vanade olijatega nagu Jaak Aaviksoo või Tunne Kelam, ilmselt neil oleks vaja veidi värskemat nägu.

SDE

Sotsiaaldemokraadid sooviksid oma presidendikandidaadiks Eiki Nestorit, kuid neil üksi pole piisavalt jõudu oma kandidaati esitada. Nestori vastusest Radari küsimusele, kas ta tahab saada presidendiks, võib välja lugeda, et ta jätkuvalt tahab.

Nestori puhul on kuulda olnud, et kui koalitsiooni läbirääkimised lõppesid, siis oli tema koalitsiooni potentsiaalne ühiskandidaat. Pärast seda aga on suhted koalitsiooni sees läinud väga teistsuguseks. Vahetunud on kahe erakonna juhid, koostöömeel enam selline ei ole ning varasemad kokkulepped eelmiste juhtidega ilmselt enam ei pea.

Tõenäoliselt ei valita tänavu presidenti ära Riigikogus 29. augustil, vaid valimine liigub valimiskogusse, mis toimub 24. septembril. Nii Erik Moora kui ka Radarile intervjuu andnud justiitsminister Urmas Reinsalu peavad tõenäoliseks, et sügisestel valimistel võib ilmuda pilti keegi nn must hobune, kelle nime täna ei osata ennustada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles