Eesti õhupiiri rikkunud kopter kuulub Venemaa relvajõududele (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mi-8 helikopter
Mi-8 helikopter Foto: SCANPIX

Eelmise nädala neljapäeval Eesti õhupiiri rikkunud kopter Mi-8 kuulub Venemaa relvajõududele.

Eelmise nädala reedel teatas kaitseväe peastaap, et päev varem rikkus Vasknarva kordoni lähistel Eesti õhupiiri Venemaa kopter Mi-8. Peastaap ei täpsustanud siis, kas tegemist oli Venemaa relvajõudude, piirivalve või mõne muu struktuuri kopteriga. Esmaspäeval ütles peastaabi pressiesindaja, et tegemist oli Venemaa relvajõudude kopteriga.

Eelmise nädala neljapäeval kella 11.55 ajal sisenes ilma loata Vasknarva kordoni lähistel Eesti õhuruumi Venemaa kopter Mi-8. Kopter viibis Eesti õhuruumis alla ühe minuti. Õhusõiduki transponder oli välja lülitatud ning eelnevalt ei olnud esitatud lennuplaani. Samuti ei olnud kopteril piiririkkumise ajal raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenindusega.

Politsei- ja piirivalveamet fikseeris intsidendi nii visuaalsel vaatlusel kui tehniliste vahenditega. Juhtumi avastamisel kontrollis piirvalve täiendavalt nii Peipsi järve kui kallast, kuid midagi ebatavalist ei tuvastanud.

Välisministeerium kutsus reedel välja Venemaa suursaadiku Eestis ja edastas talle protestinoodi.

Tegemist on esimese korraga käesoleval aastal, kus Venemaa õhusõiduk rikub Eesti õhupiiri. Ka on viimastel aastatel Eesti õhupiiri rikkunud vaid Venemaa relvajõudude lennukid.

Eelmisel aastal rikkusid Venemaa relvajõudude lennukid Eesti õhupiiri kolmel korral. 2014. aastal rikkusid Venemaa relvajõudude lennukid Eesti õhupiiri kokku kaheksa korda, enamik juhtumeid leidis aset Vaindloo saare juures.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles