Galerii ja video: riigilipu heiskamine Pika Hermanni torni (2)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 7.35 heisati Eesti hümni saatel Tallinnas Pika Hermanni torni pidulikult trikoloor, et tähistada Eesti Vabariigi 98. sünnipäeva.

Kõlas Eesti Vabariigi hümn, mida esitavad koorid ja orkester, juhatas Hando Põldmäe. Kõne pidas riigikogu esimees Eiki Nestor, EELK peapiiskop Urmas Viilma ütles õnnistussõnad.

Riigikogu esimees Eiki Nestor rääkis oma kõnes, et täna on kõigi nende sünnipäev, kellele see riik on midagi rohkemat, kui lihtsalt üks koht maakaardil. See maa ja see lipp on meie südameis.

«1918. aasta 23. veebruaril Pärnu Endla teatri rõdult maailma rahvastele teada antud iseseisvusmanifestis lubasid selle loojad ehitada Eesti riiki ja viia meid kultuurrahvaste sekka. Nad lugesid seda oma kohustuseks järeltulevate põlvede, ehk siis meie, ees. Meie riigi sünnitunnistus ise ei jäta mingit kahtlust, kuhu nende algatajate meelest Eesti kuuluma peaks. See manifest on mõistev ja demokraatlik. Lähtub lihtsast teadmisest, et lugupidav suhtumine ise endasse algab tegelikult teisest inimesest arusaamisest. Eelkõige mõista, ja mitte hukka mõista,» rääkis Nestor.

Peapiiskop Urmas Viilma õnnistas iseseisvuspäeva hommikul Toompea lossihoovi riigilipu heiskamisele kogunenud rahvast ja sõnas: «Me tähistame oma riigi sünnipäeva juba teatud vilumusega. Välja on kujunenud traditsioonid ja tavad, on tekkinud enesekindlus ja teatud enesestmõistetavus. Meie riik püsib!»

Viilma lisas viidates 98. aasta tagustele sündmustele ja iseseisvuse väljakuulutamisele: «Meie hümni kolmanda salmi palvesõnade: «Su üle jumal valvaku, mu armas isamaa!» kasutamine iseseisvusmanifestis 1918. aastal kinnitab, et Eesti iseseisvuse väljakuulutajad usaldasid meie maa ja rahva ning Eesti riigi loomise ja kestvuse jumala hoole alla. Jumala õnnistust tahan paluda meie riigile ja teile ka tänasel pidupäeval”.

Peapiiskop Viilma õnnistussõnadele järgnes traditsiooniliselt ühislaul «Hoia, Jumal, Eestit», mida lossihoovi kogunenud rahvas kaasa laulis.

Eesti Vabariigi iseseisvusmanifesti luges Christopher Rajaveer.

Riigilipu pidulik heiskamise tseremoonial esinesid Eesti Meestelaulu Seltsi meeskoorid ja Politsei- ja Piirivalveorkester.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles