Andrei Pervozvannõi fond asus Savisaart kaitsma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Priit Simson

Tallinnasse Lasnamäele rajatava vene õigeusu kiriku ehitust rahastanud Andrei Pervozvannõi fond tegi pühapäeval Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart toetava avalduse, milles väljendas nördimust Savisaarele «mõjuagendi»-skandaali ajal osaks saanud kriitika pärast, teatas Interfax.

«Andrei Pervozvannõi fondi juhatus peab ennekuulmatuks ja absurdseks mõnede Eesti poliitikute ja ajakirjandusväljaannete väiteid, nagu kujutaks Tallinna linnapea Edgar Savisaare tegevus vene õigeusklike toetamisel ohtu Eesti julgeolekule,» seisab fondi avalduses.

Venemaal tegutsev Andrei Pervozvannõi fond märkis, et lisaks Eestile on fond osutanud vene õigeusklikele abi kirikute ehitamisel ja religioosse kirjanduse hankimisel ka näiteks Ukrainas, Serbias ja Iisraelis.

«Kusagil mujal pole varem fondi tegevust ja inimeste usulisi tundeid kasutatud ära valimiste eel poliitiliste eesmärkide saavutamiseks. Ei Iisraelis, Ukrainas ega ka teistes riikides pole meid süüdistatud riiklike huvide kahjustamises,» teatas fond.

Pervozvannõi fond lisas, et Savisaare ümber puhkenud skandaal annab signaali, et Eestis on venekeelse elanikkonna ja õigeusklike toetamine keelatud tegevus, mis omakorda võib kaasa tuua usuliste ja etniliste pingete kasvu.

Skandaal Savisaare isiku ümber puhkes neljapäeval, kui Postimees kirjutas, et kaitsepolitsei kirjeldab Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina. Ajalehe andmetel on kaitsepolitsei presidendile, peaministrile ja siseministrile teinud teabeettekande, milles Savisaart nimetati ohuks riigi julgeolekule. Postimehe artiklist võib lugeda, et juba suve algusest saadik on Savisaar kaitsepolitsei vastuluureametnike jaoks olnud märkega «oht julgeolekule» ja tema kohta kasutatakse nimetust «mõjuagent».

Riigijuhtidele esitatud ettekande kohaselt on Savisaar vahendajate kaudu küsinud 1,5 miljonit eurot, millega suurendada Venemaa mõju Eestis, kirjutas Postimees neljapäeval.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tunnustas neljapäeval Andrei Pervozvannõi fondi hoolekogu esimeest ja Venemaa raudtee juhti Vladimir Jakuninit Lasnamäele rajatava vene õigeusu kiriku ehitamise toetamise eest ning teatas, et küsis sellel eesmärgil raha.

Peaminister Andrus Ansip kinnitas neljapäeval BNSile, et Postimehes märgitud kirjalikku ettekannet ei ole olnud, kuid teda on selles küsimuses suuliselt briifitud. Peaministri sõnul ei ole ta loomulikult nõus kommenteerima eriteenistuste kaudu teatavaks saanud informatsiooni sisu.

Küll on aga Ansip enda sõnul kuulnud ühelt Keskerakonna liikmelt vahendaja kaudu, et väidetavalt on Edgar Savisaar küsinud Jakunini käest erakonna toetuseks kolme miljonit eurot ning mõne aja möödudes oli talle lubatud väidetavalt 1,5 miljonit eurot.

Ajakirjanduse andmetel on Savisaar käinud kaitsepolitseis seoses Tallinnasse Lasnamäele rajatava õigeusu kiriku rahastamisega ütlusi andmas, kaitsepolitsei neid väiteid ei kommenteeri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles