Eestis võib EL eesistumise ajal tulla vähemalt 12 ministrite kohtumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu liikmesriikide lipud Strasbourgis asuva Euroopa Parlamendi hoone ees
Euroopa Liidu liikmesriikide lipud Strasbourgis asuva Euroopa Parlamendi hoone ees Foto: SCANPIX

Eesti Euroopa Liidu eesistumisperioodi ajal võib Tallinnas toimuda vähemalt 12 ministrite tasemel kohtumist.

«Eesistumist ettevalmistava komisjoni istungil teisipäeval otsustati, et Eesti võiks kutsuda EL-i riikide ministrid Euroopa Liidu eesistumisperioodi ajal Eestisse vähemalt tosinal korral,» ütles eesistumise ettevalmistusi koordineeriv Piret Lilleväli neljapäeval BNS-ile. 

«Kõrgeima tasandi ürituste ehk mitteametlike nõukogude soove oli praeguse tööversiooni nimekirjas 16. Komisjon otsustas valitsusele esitada mitte rohkem kui 12,» kirjutas komisjoni istungil osalenud Eesti alaline esindaja Euroopa Liidu juures, suursaadik Matti Maasikas oma blogis.

Euroopa Liidu ametlikud nõukogud peetakse ainult kas Brüsselis või Luxembourgis, aga mitteametlikke ministrite-tasandi kohtumisi saavad eesistujariigid korraldada ka oma koduriigis. Mitteametlikel kohtumistel arutatakse samuti päevakajalisi teemasid, ainult ametlikke otsuseid ei tehta.

«Eesistuja jaoks võimaldab koduriigis toimuv sündmuste kava tähelepanu tõmmata olulistele sisulisele teemadele ning ühtlasi tutvustada oma riiki Euroopa Liidu tippametnikele ja poliitikakujundajatele. See on meie riigi juubeliaasta vääriline võimalus ja väljakutse,» sõnas Lilleväli. 

Olulisimad kõrgetasemelised kohtumised eesistuja koduses sündmuste programmis on ministrite mitteametlikud kohtumised.

Maasikas viitas oma postituses, et poliitikud sooviksid selliseid kohtumisi pigem rohkem kui vähem korraldada, mistõttu sai Riigikantselei Euroopa Liidu sekretariaat (ELS) koordineeriva asutusena «läbirääkiva ja ettekandva ülesande».

Eesti esindaja ELi juures lisas, et ministri tasandi ürituste puhul tuleb mitteametlikele nõukogudele igal juhul eelistada eri teemaatiliste konverentside korraldamist, kuna siis saab nende formaati laiendada ning kutsuda ise juurde ka teiste riikide poliitikuid. «Kas näiteks idapartnerite ministreid, või suurte IT-firmade juhte või muid gurusid, ja saab ka ise täpsemalt teemasid seada,» kirjutas Maasikas.

Eesti on Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariik 2018. aasta esimeses pooles. Eesistumise ettevalmistusi ja läbiviimist koordineerib Riigikantselei Euroopa Liidu sekretariaadi juurde loodud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ettevalmistuste meeskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles