Kuno Tammearu: küsimus ei ole päästja lojaalsuses riigile või tema rahvuses (6)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu kinnitas, et rühmapealiku Sergei Menkovi ametist kõrvaldamisel ei ole küsimus, kas mees on lojaalne riigile ja tööandjale, samuti ei ole oluline, milline on tema rahvus. «Küsimus on ametnikueetikas ja inimlikus mõõtmes - selline käitumine on iga inimese poolt lubamatu,» toonitas Tammearu.

«Ametniku üldiseks kohustuseks on käituda väärikalt nii teenistuses olles kui ka väljaspool teenistust ning hoiduda tegevusest, mis diskrediteeriks teda ametnikuna või kahjustaks ametiasutuse mainet. Tuleb meeles pidada, et ametnik on rahva teenistuses,» selgitas Kuno Tammearu Sergei Menkovi ametist kõrvaldamise põhjuseid.

Ta rõhutas, et Menkovi puhul on tegemist ametnikuga ehk avaliku võimu teostava teenistujaga ning tema tegu on Tammearu hinnangul oluliselt mõjutanud avalikkuse hinnangut asutusele, kahjustades asutuse mainet ja usaldusväärsust. 

«Menkov sõna otseses mõttes solvas inimesi ning käitus inetult kaitseväelaste, Eesti liitlaste ja ka meie oma kolleegide suhtes, kes samuti marssisid paraadil. Siin ei ole küsimus lojaalsuses riigile ja oma tööandjale ega ka mitte rahvuses – küsimus on ametnikueetikas ja inimlikus mõõtmes, selline käitumine on iga inimese poolt lubamatu,» selgitas Tammearu, kes toonitas, et Menkov laadis oma kommentaarid ise avalikuks kasutuseks üles. Seega ei ole tegemist juhusliku rumalusega.

Sellisele käitumisviisile ei ole õigustust, see on taunitav ning seetõttu ei peeta võimalikuks leebemat karistust ning teenistussuhte jätkamist.

«Päästeamet on üks Eesti sisejulgeolekut tagav asutus, kes on selgelt väljendanud oma põhiväärtusi ning ka järgib neid. Kõnealusel puhul halvustas Menkov nii päästeameti kui ka teiste Eesti riigi institutsioonide väärtusi ning levitas seda sihilikult ja avalikult.»

Ka tõi päästeameti peadirektor välja, et rühmapealik filmis ja kommenteeris Eesti Vabariigi aastapäeva paraadi siis, kui tema koos meeskonnaga oleks pidanud tagama paraadikülaliste turvalisust.

Leebem karistus poleks võimalik

«Sellisele käitumisviisile ei ole õigustust, see on taunitav ning seetõttu ei peeta võimalikuks leebemat karistust ning teenistussuhte jätkamist.»

Praegu käib Menkovi suhtes distsiplinaarmenetlus ning ta on teenistusest kõrvaldatud. Täpsemad asjaolud selguvad distsiplinaarmenetluse käigus.

Samas selgitas Tammearu, et teenistuslikku juurdlus oli vaja algatada ka autos viibinud nelja teise päästja osas.

«Päästetöö on meeskonnatöö, selles konkreetses päästeautos asus meeskond, mida juhtis Menkov. Meeskonnaliikmete osas on samuti vaja saada selgust nende võimaliku osalemise või mitteosalemise kohta. Teiste meeskonnaliikmete suhtes algatatud menetluse eesmärk on selgitada välja kõik asjaolud. Menetluse alustamine ei tähenda seda, et see peab ilmtingimata lõppema karistusega,» selgitas Tammearu.

Kahe medali omanik

Sergei Menkov sai 2013. aastal elupäästemedali, kui päästis koos kolleegiga kolmekorruselise puumaja viimaselt korruselt akna kaudu kaks inimest.

«Ma tean, et on vaja päästa inimesi, et nemad ise ei saa välja sealt ja kõik. Rohkem emotsioone ei olnudki,» rääkis Menkov 2013. aastal ERRi uudistele. «Me treenime ju iga päev ja juba 25 aastat tööl, kõik see on harjumuspärane».

Menkovile anti päästeteenistuse medal 2005. aastal.

Päästeamet ei soovi anda hinnangud Menkovi väärtusele päästjana.

«Elude päästmine ja selle eest antud tunnustused pigem tõstavad elupäästja vastutust kaaskodanike, inimeste ja koostööpartnerite ees ning eeldavad temalt päästjale ja riigiametnikule väärikat käitumist, mitte ei ole rikkumiste korral pehmendavad tegurid. Elupäästemedalid on omistatud vaprate tegude eest ja nende väärtust ning välja teenitust päästeamet kahtluse alla ei sea,» lisas Tammearu.

Eile varahommikul postitas kesklinna komando rühmapealik Sergei Menkov oma sotsiaalmeedia kanalisse video Eesti Vabariigi 98. aastapäeva paraadist, lisades pildimaterjalile ebatsensuurseid ja solvavaid kommentaare. Video oli filmitud töö ajal päästeautost.

Päästeamet on öelnud, et töösuhe Menkoviga jätkuda ei saa. Postimehe ajakirjanik Nils Niitra kirjutas oma arvamusloos, et peab Menkovile määratud karistust ebaproportsionaalseks. «Ehk piisab distsiplinaarkaristusest ja pikemast vestlusest?»

Niitra tõi välja, et Menkov tegi küll piiripealseid nalju, kuid ei esinenud riigivastaste sõnavõttudega.

«Hoolimata sellest, et Menkovi jaoks olid Eesti sõjaväelased «meie omad» ja peagi tulid ka «meie päästjad», lüüakse kahe elupäästja medaliga pärjatud ja 25 aastat rühmajuhina töötanud meest risti, unustades kõik tema teened selle riigi ees. Ja mida võitis Eesti riik praegu Menkovi vallandamisest? Kas see riik muutus kuidagi tugevamaks? Ei, sest me saame juurde ühe õnnetu ja kibestunud inimese. Kas ta on siis meie riigile lojaalsem? Kindlasti mitte!» kirjutas Niitra.

«Tõtt-öelda oleks aeg lõpetada ära see igapäevane ja tüütu solvumine ning astuda rahvustevahelises suhtluses täiesti uuele tasandile – naerda ka nende naljade üle, mida tehakse meie kohta,» arvab ajakirjanik.  

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles