Paeti sõnul võivad põgenike liikumisteed hakata ka Eestit läbima (6)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Kreekas Lesbose saarel
Põgenikud Kreekas Lesbose saarel Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul areneb pagulaste Türgi-Kreeka ning Liibüa-Itaalia rändeteede kõrval ka Venemaad läbiv suund, mis võib lisaks Norrale ja Soomele hakata otsest mõju avaldama Eestile ja Lätile.

«Seni on põgenikud liikunud Venemaa kaudu peamiselt Norrasse ja Soome, kuid pole mingit tagatist, et edaspidi ei võidaks neid suunata ka Eestisse ja Lätti,» märkis Paet pressiteates ja lisas, et see nõuab ka Eestilt valmisolekut.

Paeti sõnul on Venemaad läbiv suund võrreldes seniste peamiste põgenike teekondadega kõige turvalisem, sest sel teel ei tule ületada merd. Samas on vastamata küsimus, kuidas need inimesed Venemaale on sisse saanud, arvestades Venemaa tõsist piirikontrollirežiimi. Ka pole tõenäoline, et nad reisivad läbi Venemaa Norrasse ja Soome ilma kõrvalise abi ja korralduseta.

«Samas on Venemaa põgenikele turvaline riik ning EL-i ja Venemaa vahel kehtib ka isikute tagasivõtuleping, mis puudutab ka kolmandatest riikidest pärit inimesi, kes on EL-i jõudnud Venemaa kaudu. Seega on põgenikel võimalik varjupaika taotleda ka Venemaalt,» sõnas Paet.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles