Kohus mõistis endise sotsiaalnõuniku süüdi kelmuses ja omastamises

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Tartu maakohus tunnistas Palupera vallavalitsuse endise sotsiaalnõuniku Anne Tutki süüdi kelmuses, omastamises ja arvutikelmuses ning mõistis talle nelja-aastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Kuna kriminaalasi lahenes kohtus lühimenetluses, vähendati kriminaalmenetluse seadustiku alusel karistust kolmandiku võrra ja lõplikuks karistuseks jääb kaks aastat ja kaheksa kuud tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga. Katseajal peab Tutk alluma ka kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Kriminaalmenetluse raames esitatud tsiviilhagide katteks peab Tutk kannatanute kasuks hüvitama kokku 322 805 krooni. Lisaks peab ta tasuma menetluskulud summas 6532 krooni.

«Kohus määras süüdistatavale maksimaalse katseaja, mille jooksul saab kriminaalhooldaja kontrollida ka seda, kuidas Anne Tutk temalt väljamõistetud hagisid tasub,» märkis Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Milvi Väin.

Tema sõnul on tegemist juhtumiga, kus inimene võttis laenufirmast raha ning jäi selle tagastamisega jänni.

Süüdistuse järgi kasutas 52-aastane Anne Tutk sotsiaalnõunikuna töötades ära oma tööalastest suhetest tulenevaid võimalusi ja kontakte kohalike inimestega, sõlmides nendega suulisi kokkuleppeid oma rahaliste probleemide lahendamiseks ning tekitas sellega erinevatele inimestele ja firmadele kogukahju peaaegu 400 000 krooni.

Nimelt kasutas Tutk aastatel 2006-2008 talle usaldatud paroolikaartide või PIN-kalkulaatorite abil teiste inimeste pangakontosid, et välja petta erinevatest laenufirmadest raha. Kuigi Tutk lubas võetud laenud ise tagasi maksta, jäi raha kannatanutele tagastamata. Kahe aasta jooksul tekitas Tutk kahju üle 350 000 krooni.

Tutki süüdistatakse ka selles, et ta määras 2008. aastal viiele inimesele nende teadmata sotsiaaltoetusi, mille hiljem ise omastas. Kokku pettis Tutk sellisel viisil riigilt välja üle 30 000 krooni.

Samuti süüdistatakse naist üle 6000 krooni omastamises, mis oli eraldatud Valgamaal Palupera vallas Hellenurme külas asuva korterelamu energiaauditi läbiviimiseks.

Kohtumenetluse pooled peale prokuratuuri saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul alates homsest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles