Briti välisminister tunnustas eestlaste ja brittide koostööd Afganistanis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigi välisminister William Hague ja Eesti välisminister Urmas Paet.
Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigi välisminister William Hague ja Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: Briti välisministeerium

Välisminister Urmas Paet ja Suurbritannia välisminister William Hague tunnustasid tänasel kohtumisel Londonis Eesti ja Briti sõjaväelaste ning tsiviiliekspertide koostööd Afganistanis.

Välisminister Paeti sõnul on Eesti ja Briti sõjaväelased koos Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis ning koostöö sujub väga hästi, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Rahvusvahelise kogukonna eesmärk on anda julgeolekuvastutus Afganistani võimudele üle 2014. aastaks, kuid peamine on, et Afganistan ei kujutaks endast enam muule maailmale ohtu ja seda ennekõike terrorismi osas,» ütles Paet. «See on peamine tingimus, mis tuleb täita, et rahvusvahelised jõud, sealhulgas Briti ja Eesti omad saaksid Afganistanist lahkuda,» lisas ta.

Paeti sõnul tuleb senisest enam panustada Afganistani riigi ülesehitusse, et Afganistanil tekiks võimekus oma riigi arengu eest ise hea seista. «Nii on Eesti lähetanud NATO ja Euroopa Liidu politseiväljaõppemissioonidesse kaheksa eksperti ning tegevust jätkab meie tervishoiuekspert Helmandis,» sõnas Paet.

Välisminister Paet ja välisminister Hague arutasid ka koostööd NATOs ja Euroopa Liidus. Paet kutsus Suurbritanniat osalema Eesti, Läti ja Leedu õhuturbemissioonis. «Soovime Balti õhuturbemissiooni pikendamist 2018. aastani ning ka Suurbritannia osalus selles on teretulnud,» ütles Paet. Paet kutsus Suurbritanniat osalema ka Tallinnas tegutsevas NATO küberkaitsekeskuses.

Paet ja Hague arutasid ka rahvusvahelisest finantskriisist väljumist. «Oleme ühel meelel, et rahvusvahelised organisatsioonid peavad sellest oma järeldused tegema ning piirama kulutusi. Suurtest eelarvekasvudest ei maksa unistada, kui majandus ei ole kriisist taastunud,» ütles Paet.

Välisministrid käsitlesid ka NATO ja Euroopa Liidu suhteid Venemaaga ning NATO ja Euroopa Liidu laienemist. Kõneldes Euroopa Liidu ja Venemaa suhetest nentisid välisministrid, et näiteks viisavabaduse saavutamiseks tuleb Venemaal täita kõik tehnilised tingimused ning alles seejärel saab liikuda poliitiliste otsuste suunas.

Paet kutsus Briti välisminister Hague'i ka lähiajal Eestisse külla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles