Täitur: esimesed elatisvõlglaste survemeetmed jõuavad kohtusse veel tänavu (2)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtutäitur Mati Kadak
Kohtutäitur Mati Kadak Foto: Mihkel Maripuu

Kohtutäitur Mati Kadak uskus, et tänasest kehtima hakanud uued survemeetmed teevad elatisvõlgnike elu ebamugavamaks ning arvas, et esimesed juhtumid jõuavad kohtusse veel sel aastal.

Kohtutäiturite koja esimees Mati Kadak ütles, et elatisvõlgnikult juhiloa või mõne teise tõendi äravõtmise taotlemiseks peab soovi avaldama elatise saaja, kellele võlgu ollakse. «Praegu pole mulle keegi öelnud, et ta seda sooviks,» sõnas Kadak, kellel on elatisvõlgnike asju umbes 275 ringis.

Seda, kuidas elatisvõlgnikud kohtutäituri sekkumisel käituvad, kirjeldas ta kui «seinast seina variandid» – kes maksab kohe ilma probleemideta ära; kel pole raha ja maksab vaid nii palju ja siis, kui midagi on ning kolmandaks need, kes põhimõtteliselt hoiavad eemale. «Ütlevad: ema mulle last ei näita, ma ei kavatsegi maksta. Tööl nad ei näi, on ennast varatuks teinud, nii nad ei maksagi.» Nende viimaste pigistamiseks võivad uued meetodid sobida, leidis Kadak.

«Ega see meetod inimesele raha juurde ei anna, see on selge. See on lihtsalt surve avaldamine, et teha ta elu võimalikult raskeks, et ta maksma hakkaks.»

Selleks, et elatisvõlgnikult lubade äravõtmist taotleda, peab avalduse esitama elatise saaja ja kohtutäitur viib taotluse kohtusse, kes otsustab, kas juhiload, kalastus- või jahiluba ära võtta või mitte.

Kadak pakkus, et esimesed sellised taotlused peaks kohtusse jõudma selle aasta jooksul. «Ülejäänud maailm on seda teed läinud, isegi kaugemale, nii et ma arvan, et see meetod peab toimima,» arvas Kadak. 

Kadak leidis, et justiitsministeeriumi plaan rakendada veel uusi meetmeid on väga teretulnud. «Mina ütlen, et kui me saame hakata jälgima võlgnike pangakonto online-väljavõtteid, siis näeme kohe, kuidas raha liiguvad,» pidas Kadak efektiivsemaks. «Soomes toimib niimoodi. Oleme oma ettepanekud teinud, justiitsministeerium neid toetab,» lisas ta.

Tänasest jõustusid seadusesätted, mis lubavad kohtul jätta elatisraha võlgu jäänud inimese juhiloata või peatada võlgniku jahitunnistuse, relvaloa ja kalastuskaardi kehtivuse.

Tänasest saavad kohtutäiturid hakata arestima makseid, mida on makstud kolmandale isikule võlgniku eest. Näiteks olukordades, kus võlgniku autoliisingut või eluasemelaenu tasub keegi teine. Riik võib keelduda ka maksmast elatisvõlglasele ettevõtluse alustamise toetust ja erametsaomanike toetusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles