Ilves: ID-kaardi arendamine võiks toimuda Eesti ja Läti koostöös

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves ja Māris Kučinskis.
Toomas Hendrik Ilves ja Māris Kučinskis. Foto: Annika Haas / presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Läti uue peaministri Māris Kučinskisega kohtudes, et ID-kaardi infrastruktuuri arendamine võiks käia Eesti ja Läti tihedas koostöös, olla koosvõimeline ning seeläbi eeskujuks kogu Euroopale.

Ilves ütles presidendi kantselei teatel, et digitaalse majanduskeskkonna toimimise alus on universaalse kasutusega ja soovitavalt kohustuslik, tugeva krüptograafiaga ID-kaart. Tema hinnangul saaksid Eesti ja Läti seljad kokku panna, et ühiselt seista ID-kaardi kui turvalise digituvastusvahendi laiaulatusliku rakendamise eest.

Ilves märkis, et kuna tehnoloogiline keskkond muutub kiiresti, siis selle asemel, et üksteisest 300 kilomeetri kaugusel tegeleksid spetsialistid täpselt samade igapäevaste probleemide lahendamisega, võiks ID-kaardi infrastruktuuri arendamine käia Eesti-Läti tihedas koostöös, olla koosvõimeline ning seeläbi eeskujuks kogu Euroopale.

Tema sõnul on sujuv elektrooniline andmevahetus riigi, erasektori ja kodanike vahel võimaldanud Eestil tõusta avalike e-teenuste edetabeleis Euroopa tippu. «Eesti õhutab ka Lätit kaaluma meie X-tee laadset lahendust. Andmete liikumine eri organisatsioonide vahel turvalise platvormi vahendusel võimaldab riigil olla näoga kodaniku ja ettevõtja suunas ning vältida samade andmete korduvat kogumist,» lausus president.

Ilvese kinnitusel aitab tehnoloogia kasutuselevõtt vähendada bürokraatiat ja suurendada riigiaparaadi läbipaistvust. «See kõik oleks osa andmete liikuvusest kui ELi viiendast vabadusest,» lisas ta Kadriorus toimunud kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles