Rõivas narvalaste ees: see on esimene kord, kui mulle pressikonverentsil on plaksutatud (3)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsus pidas täna väljasõiduistungi Tartu Ülikooli Narva kolledžis, pärast seda antud avalik pressikonverents pakkus kohalikele palju huvi. Kõne alla tulnud teemad puudutasid eranditult Ida-Virumaad.

Avalikul pressikonverentsil osalesid peaminister Taavi Rõivas, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski  ning sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna.

Auditoorium oli huvilisi täis - pealtkuulajaid oli pea igas vanuses, noortest pensionärideni.

Peaminister Taavi Rõivas selgitas enne tänase istungi teemadest ülevaate andmist pealtkuulajatele ka seda, kuidas valitsuse istungit peetakse, mille üle arutatakse ja kuidas otsuseid langetatakse.

Rõivas selgitas muuhulgas uue, Ida-Virumaale töökohtade loomise toetuse põhimõtteid. Täna luua otsustatud toetus võimaldab tulevikus ettevõtjatele hüvitada kuni 50 protsenti palgast eeldusel. See peaks aitama otsust langetada ettevõttel, kes kaalub, kas tuua Ida-Virumaale suur tootmisüksus või laiendada olemasolevat. «Kui Ida-Virumaal seda meedet saadab edu, usun, et seda saab tulevikus kasutama hakata ka mujal piirkondades,» ütles peaminister.

Veel oli ta rahul, et valitsus hakkab lõpusirgele jõudma haldusreformiga. «Kuigi sellest on 20 aastat räägitud, pole varem jõutud sinnani, et valitsus saaks detailset seaduseelnõu arutada. Nüüd oleme faasis, kus järgmise aasta sügisel tõepoolest haldusreform saab ellu viidud,» ütles Rõivas.

Peaministri sõnavõtu lõpus kõlas üle auditooriumi aplaus. «See on muuseas esimene kord, kui mulle pressikonverentsil on plaksutatud, nii et ma tänan selle eest,» ütles Rõivas.

Ka teiste ministrite etteasteid tänati aplausiga. 

Esimese küsimusena tunti huvi, kuidas mõjutas valitsuse tööõhkkonda, et tuldi Stenbocki majast välja. Peaminister vastas, et väga hästi. Ta kinnitas, et saadi väga detailne ülevaade piirkonna kohta. «Usun, et igal liikmel oli mõni oluline infokild, mida välja noppida. Oli hea, et olime ühtses inforuumis - mitte ainult kultuuriminister Indrek Saar ei muretse keeleõppe pärast Ida-Virumaal, vaid kogu valitsus. Väga meeldiv ja omamoodi sümboolne arutada Ida-Virumaaga seotud kabinetiteemasid just siin. Kõikidel kabinetiliikmetel on siin kohtumisi,» lausus Rõivas ja loetles oma külastusi.

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna lisas, et valitsus arutas ka seda, et sarnaseid väljasõiduistungeid tuleks teha ka mujale piirkondadesse. Samuti said tema sõnul paljud ministrid tunnetuse, et õige oleks tuua pealinnast välja rohkem riigiasutusi.

Elanike küsimused piirkonna kohta

Pärast ajakirjanike küsimusi anti võimalus ka kohalikele inimestele. Näiteks kultuuritöötaja Valeria tundis huvi, miks ei ole Narvas kultuuriasutusi. Rõivas loetles vastuseks hulga asutusi, projekte, rääkis Vabalava Narvasse rajamisest. «Palju on kuulda kultuuritegelaste suust, et narva on põnev, inspireeriv, mina isiklikult olen kuulnud mitmeid näiteid, kuidas projekte tahetakse Narvas,» oli peaminister optimistlik.

Üks puudega mees kurtis, et tema tööd ei leia, saab väikest pensioni ning küsis, kuidas riik teda saaks aidata. Jevgeni Ossinovski rääkis vastuseks pikalt töövõimereformist, mis pakub mitmeid meetmeid vähenenud töövõimega inimestele. 

Mõned küsijad kippusid rääkima oma pikka lugu või seisukohti, jõudes alles pärast pressikonverentsi juhataja nõudmist küsimuseni. Ministrid said vastamisega ikka hakkama.

Ehkki publiku seas olnuks küsimusi veel ja veel, lõppes pressikonverents kell 14.35, sest valitsusliikmeid ootasid ees järgmised kohtumised.

Kabinetiistungil arutas valitsus võimalusi leevendada põlevkivisektori olukorda, nii et võimalikult paljudel töötajate säiliks töö ja sektor suudaks üle elada toodangu madalatest maailmaturu hindadest tingitud olukorra. Ettevõtlusminister Liisa Oviir esitas valitsuskabinetile samuti ülevaate valitsuse erinevate otsuste mõjudest Ida-Virumaa tööhõivele ja ettevõtlusele.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles