Riigiprokuratuur hakkab uurima jäämurdja Botnica ostmist

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämurdja Botnica.
Jäämurdja Botnica. Foto: Toomas Huik

Riigikogu Tallinna Sadama uurimiskomisjon saatis kahe nädala eest riigiprokuratuurile avalduse alustada Botnica ostutehingu asjus uurimist – nad kahtlustavad, et jäälõhkuja hinda prooviti kunstlikult kõrgemaks teha. Riigiprokuratuur otsustas asja uurima hakata.

Riigiprokurör Laura Feldmanis otsustas lisada uurimiskomisjoni poolt prokuratuurile edastatud materjalid kriminaalasja juurde, millega uuritakse korruptsioonikahtlusi Tallinna Sadamas.  

Seega kontrollivad kaitsepolitsei ja prokuratuur jäämurdja Botnica soetamisega seotud asjaolusid juba käimasoleva kriminaalmenetluse raames, teatas riigiprokuratuur.

Jäämurdja Botnica on Eesti ainus tõsiseltvõetav jäämurdja, vahendas telesaade «Radar». See suudab meie suuremad sadamad lahti hoida ka kõige karmimate jääolude juures. Laev suudab ka enamat – ta on end edukalt tõestanud nii tuuleparkide ehitusel kui naftaväljade arendamisel.

Kui riik selle laeva 2012. aastal 50 miljoni euro eest Tallinna Sadama tütarfirma kaudu ostis, nimetas toonane majandusminister Juhan Parts tehingu aasta transporditeoks. Tänaseks on korruptsioonikahtluste lahtimuukimine Tallinna Sadamas jõudnud aga järjega ka selle laeva ostutehinguni.

Seni on aga tähelepanuta jäänud, kes oli see vahendaja, kes laeva Eestisse toomise pealt tasu teenis.

Riigikogus moodustatud Tallinna Sadama uurimiskomisjoni liikmed on hämmeldunud selle üle, kuidas suurtehingut läbi viidi. «See, miks me prokuratuuri läksime, oli ikkagi juba puhas n-ö kelmusekahtlus,» ütles riigikogus Tallinna Sadama uurimiskomisjoni juhtiv Artur Talvik.

«Maakler, kes selle vahendas, on hiljem saanud ka selle laeva haldajaks. See kõik tekitab küsimusi,» lausus teine sadama uurimiskomisjoni liige Jaanus Karilaid.

«Minu silmadele ja kõrvadele tundub see selline absurdne olukord,» lisas Talvik.

Et asjasse selgust tuua, pöördus riigikogu uurimiskomisjon kahe nädala eest riigiprokuratuuri poole palvega alustada Botnica tehingu osas uurimist.

Väidetavalt oli just maakleritasu see, mille arvelt saartevaheliste uute praamide hankel püüdsid matti võtta sadama eksjuhid Kiil ja Kaljurand. See on ka põhjus, miks seostas uurimiskomisjon Botnica puhul omavahel hinda ja tehingu maakleritasu.

Pikemalt loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles