Moldova piiripolitsei palus Krossilt lennujaamas juhtunu pärast ametlikult vabandust (4)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Eero Vabamägi

Moldova piiripolitsei avaldas täna oma kodulehel ametliku vabanduse, milles avaldas kahetsust eile Chişinău rahvusvahelises lennujaamas riigikogu liikme Eerik-Niiles Krossiga juhtunu pärast.

«Piiripolitsei palub vabandust Eesti parlamendisaadikult Eerik-Niiles Krossilt Chişinău rahvusvahelises lennujaamas piiri ületamisel tekkinud ebamugava olukorra pärast,» seisab piiripolitsei avalduses.

Piiripolitsei selgitas, et Kiievi-Chişinău lennuga saabunud Krossi isikuandmed kattusid osaliselt ühe teise isikuga, mis tingis passikontrolli venimise 12 minutini. «Pärast kontrolli lubati isikul riiki siseneda,» teatas Moldova piiripolitsei.

Kross ütles Postimehele, et ta passikontrollis oodates aega ei mõõtnud, aga piiripolitsei vabanduses märgitud 12 minutit võib tõele vastata.

«Midagi väga erilist ei juhtunud. Ma andsin oma passi ja ootasin 12 minutit, kuni nad menetlesid seda. Midagi mult ei küsitud. Mina küll küsisin neilt, milles on asi, öeldi, et kõik on hästi ja oodake. Kogu selle aja seisin leti ees ja kuskile kõrvale ruumi mind ei toimetatud,» rääkis Kross.

Kross nentis, et Moldova opositsiooni esindajad olid tal lennujaamas vastas ja hiljem tegid nad ajakirjanduses kõvemat kisa kui asi tegelikult väärt oli. Kross lisas, et piiripolitseile tal pretensioone ei ole ja ta aktsepteerib nendepoolset vabanduse palumist.

«Tõenäoliselt Moldova võimudel mingisugune huvi minu saabumise vastu oli, kuna ma kuulun Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni ning assamblees arutatakse lähiajal Moldova Liberaaldemokraatliku Partei endise juhi Vlad Filati vahistamise teemat. Küsisin Moldova võimudelt võimalust teda oma visiidi ajal vanglas külastada ja ma arvan, et see võis kerget huvi äratada. Asjale lisab värvi see, et just täna oli vanglas kuulutatud välja karantiin. Loomulikult oli see «täiesti juhuslik»,» ütles Kross.

Krossiga juhtunud kajastas täna laialt Moldova meedia. Väljaanded viitasid Moldova parlamendisaadikule Vadim Pistrinciucile, kes kirjutas sotsiaalmeedias, et ametnikud pidasid Krossi eile õhtul Chişinău lennujaamas pooleks tunniks kinni.

Pistrinciuc märkis, et Krossi visiidi üks eesmärke on vahistatud endise peaministri Vlad Filati olukorra dokumenteerimine. Politsei pidas Filati kinni Moldova parlamendihoones mullu 15. oktoobril pärast seda, kui parlament võttis talt saadikupuutumatuse. Filat viibib siiamaani vahi all. Endist peaministrit, liberaaldemokraatide juhti Filati süüdistatakse korruptsioonis ja võimuloleku ajal 2009-2013 raha kõrvaldamises pangandussüsteemist. Süü tõestamise korral ootab teda kuni 15-aastane vanglakaristus.

Riigikogu eelinfo andmetel osaleb Eerik-Niiles Kross kolmapäevast reedeni Moldova Liberaaldemokraatliku Partei kutsel Chişinăus seminaril, kus ta räägib Eesti Euroopa integratsioonikogemustest.

Eerik-Niiles Kross oli kahe aasta eest Intepoli tagaotsitavate nimekirjas, kuhu ta sattus Venemaa ametivõimude eestvedamisel. Venemaa seostab Krossi kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamise juhtumiga.

Krossi tagaotsimiskuulutus ilmus Interpoli internetilehele 2013. aasta 18. oktoobril vahetult enne kohalike volikogude valimisi. Tema tagaotsimiskuulutus kadus Interpoli tagaotsitavate internetilehelt 2014. aasta veebruari keskel.

Piraatluse korraldamises kahtlustatud Krossi tagaotsimiskuulutus rippus Interpoli tagaotsitavate lehel ligi neli kuud.

Krossil on olnud piiridel sekeldusi ka varem. 2014. aasta aprillis pidasid Bulgaaria ametnikud ta kinni Sofia lennujaamas ja teda peeti paar tundi kinni. Bulgaaria võimud vabastasid Krossi pärast tollase välisministri Urmas Paeti sekkumist. Paet selgitas tookord, et Sofia lennujaama ametnikel oli vananenud info, justkui oleks Kross Interpoli kaudu tagaotsitav.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles