Eesti konsul kohtus Moskvas vahistatud lennundusärimehega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lefortovo vangla Moskvas.
Lefortovo vangla Moskvas. Foto: AFP Scanpix

Eesti konsul Moskvas kohtus kolmapäeval vanglas Vene võimude poolt vahistatud lennundusärimehe Raivo Susiga.

«Konsul kohtus eile, 2. märtsil Raivo Susiga,» ütles välisministeeriumi esindaja neljapäeval BNSile.

Välisministeeriumi esindaja on varem kohtunud Susiga üks kord ning ministeeriumi esindajad on varem BNSile öelnud, et konsul kohtub Susiga ainult siis, kui viimane selleks oma advokaadi kaudu soovi avaldab. Mis kolmapäevase kohtumise ajendas, ministeeriumi esindaja neljapäeval ei öelnud.

Venemaa julgeolekuteenistuse töötajad võtsid Susi Šeremetjevo lennujaama transiiditsoonis kinni 11. veebruaril, järgmisel päeval võeti ta Lefortovo kohtu otsusega kaheks kuuks vahi alla. Susi advokaadi Anatoli Tolpegini sõnul süüdistakse teda spionaažis. Tema luuretegevus olevat leidnud aset aastatel 2004-2007.

Kaitsja sõnutsi lükkab Susi otsustavalt tagasi talle esitatud süüdistused ja arvab, et ta on Eesti-Vene vägikaikaveo ohver. «Susi leiab, et talle esitatud süüdistused ei ole seotud tema tegevusega, vaid poliitiliste ja diplomaatiliste põhjustega,» selgitas Tolpegin veebruari keskel agentuurile Interfax, märkides, et ärimees ei ole keeldunud tunnistusi andmast.

Interneti allikate andmetel kuulub Susile mitu Eesti ettevõtet, mis tegelavad õppe-raktiivlennukite kokkupanemise, remondi, teenindamise ja müügiga. Tema klientideks olid Venemaa, Suurbritannia, USA ja Lääne-Euroopa lennundusklubide miljonäridest liikmed. Postimehe andmetel rendib Susi firma Aerohooldus OÜ kaitseväele alates eelmisest aastast kahte õppehävitajat L-39. Õhuvägi sai Susi firmalt kaks õppehävitajat kätte augustis ning leping lennukite rentimiseks kestab neli aastat. Õppehävitajatel relvastust peal ei ole ja kaitsevägi kasutab neid sihitajate ja taktikaliste tulejuhtide väljaõppeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles