Kaitseväelased lõhkusid autoga suusarajad (16)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased lõhkusid suusaradu.
Kaitseväelased lõhkusid suusaradu. Foto: Erakogu

Lõppeva nädala teisipäeval pidas Kose suusaklubi liige Järvamaal Valgehobusemäe terviserajal kinni kaitseväe sõiduki ning nõudis selles istunud kahelt ajateenijalt, et kui nad on julgenud sõita vähemalt kaks kilomeetrit mööda suusarada, peavad nad julgema selle teo eest ka vastutuse võtta.

Olukorra tõendamiseks tegi suusataja nii rikutud rajast kui ka kaitseväe sõidukist ning sellest väljunud ajateenijast telefoniga pilti. Selle peale ütles kaitseväelane, kelle vormiriietusel seisis nimi Voit ja kes suusataja sõnul seisis tema ärasõitmise takistamiseks tema suuskadele, et kaitseväe tehnikat ei tohi pildistada ning käskis suusatajal pildid ära kustutada.

Alles siis, kui suusataja hakkas intsidenti filmima, oli kaitseväelane tema suuskade ninalt maha astunud. Kaitseväe autos olnud teine mees suusataja sõnul sellest ei väljunud ja intsidendis ei osalenud.

Suusataja sõnul oli temaga suhelnud kaitseväelane väitnud, et tal oli käsk sõita mööda terviserada.

1. jalaväebrigaadi pioneeripataljoni ülema nimel edastas 1. jalaväebrigaadi teabeohvitseri ülesannetes reamees Sander Mändoja, et Valgehobusemäe terviserajal sõitnud autos olid kaks ajateenijat, üks neist nooremseersant Voit, kes viisid kursuseülema käsul piirkonnas läbi maastikuluuret.

Mändoja edastatud seletuse kohaselt sattusid ajateenijad matkarajale eksikombel, eelnevalt liikusid nad mööda metsasihte ja väiksemaid kõrvalteid. Kummagi kaitseväelase sõnul ei märganud nad ühtegi viita ega silti, mis oleks rajal mootorsõidukitega liiklemise keelanud või tähistanud, et tegemist on matka- või terviserajaga, vahendas Mändoja.

«Kui ajateenijad märkasid rajal kulgevaid suusajälgi, said nad aru, et tegemist võib olla terviserajaga ning nad hakkasid kohe otsima sobivat võimalust sõiduki ümberpööramiseks või rajalt mõnele metsasihile lahkumiseks,» kirjutab Mändoja Postimehe päringule saadetud vastuses. «Paraku oli rada kitsas ja auto ümber pööramine keeruline. Koht, kus oli esimene võimalus manööverdamiseks, avanes alles 1,5 kilomeetri kaugusel nende rajale keeramise kohast.»

Mõlemad intsidendis osalenud ajateenijad ja nende kursuseülem on kirjutanud juhtunu kohta seletuskirja, märkis Mändoja.

Nooremseersant Voidi seletuskirjas seisab, et ta nõustus kriitikaga ning pakkus suusatajale oma isikuandmeid, kuid viimane neid ei soovinud, vahendas Mändoja.

Suusataja väitis selle seletuse peale, et pärast seda, kui Voit oli keelanud tal auto pildistamise, oli ta öelnud, et ainus, mida suusataja võib teha, on kirjutada tema nimi ja autonumber pastapliiatsiga oma käe peale.

Mändoja möönis, et tõepoolest pakkus nooremseersant Voit suusatajale võimalust enda nime ja sõiduki number üles kirjutada ning tegi paremate alternatiivide puudumisel ettepaneku, et suusataja kirjutaks andmed käele.

Mändoja ütles, et kaitseväe sõidukite pildistamine ei ole, vähemalt kirjeldatud olukorras, seaduse järgi keelatud. Ta tunnistas, et ajateenija palus tõepoolest autot mitte pildistada, hinnates antud olukorras üle vajadust järgida alati oma tegevuses ka julgeolekuaspekte.

Mändoja kinnitas, et terviserajal sõitmine ei olnud tahtlik ning edastas kaitseväe vabanduse terviseraja kasutaja ja rajameistri ees selle kahjustamise pärast. «Sarnaste juhtumite vältimiseks analüüsime tulevikus valitavaid marsruute ja nende lähiümbrust põhjalikumalt,» lisas ta. «Kaitseväelased on valmis tehtud kahjustused parandama ning on otsinud selleks kontakti raja omanikuga.»

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles