Audit: Peterburi Jaani kiriku rahastamise dokumendid on puudulikud

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi Jaani kiriku tornikiivri paigaldamine 7. märtsil 2010.
Peterburi Jaani kiriku tornikiivri paigaldamine 7. märtsil 2010. Foto: Eesti Kontsert

Riigikontroll tuvastas kultuuriministeeriumi auditeerimisel, et Peterburi Jaani kiriku investeerimisprojekti andmed on puudulikud ning finantseerimine on vastuolus riigieelarve seadusega.

Riigikontroll tuvastas, et Peterburi Jaani kiriku rahastamine on küll kajastatud kultuuriministeeriumi 2008. ning 2009. aasta investeerimiskavades, kuid projekti sisu, maksumuse ega rahastamisskeemi kohta pole täidetud ühtegi lahtrit. Samuti puuduvad dokumendid, mis näitaksid selle investeerimisprojekti menetlemist ja otsuste langetamist.

Riigikontrolli hinnangul rikkus Eesti Kontsert ehitusettevõttega töövõtulepingut sõlmides seadust, kuna eelseisvate eelarveaastate arvel sõlmitud lepingu maksumus oli üle 50 protsendi 2008. aasta eelarves investeeringuteks ettenähtud summast ning puudus ka valitsuse luba eeltoodud määra ületamise kohta.

Et töövõtuleping sisaldas finantseerimiskulu, rikuti lisaks ka riigieelarve seaduse lõiget, mille järgi on keelatud riigiasutustel laenu võtta.

Eesti Kontserdi, ehitusettevõtte ja kahe panga vahel sõlmitud nõude loovutamise finantseerimise lepinguga on riigikontrolli hinnangul võetud samuti ilma valitsuse loata sisuliselt laenu, mis on riigieelarve seadusega keelatud.

Riigikontrolli andmeil on lepinguga võetud riigile kuni 20 miljoni krooni ulatuses täiendavat finantseerimiskulu ning kiriku renoveerimise kogumaksumuseks kujuneb esialgselt planeeritud 99,3 miljoni asemel hinnanguliselt kuni 118 miljonit krooni.

Riigikontrolli seisukohta, et Peterburi Jaani kiriku renoveerimisel sõlmitud tehingud on ebaseaduslikud, toetasid ka rahandusministeerium ning eksperdid, kellelt riigikontrolli tellis juriidilise arvamuse.

Vaatamata sellele leidis kultuuriminister Laine Jänes riigikontrollile saadetud vastuses, et tehingud on õigusaktidega kooskõlas.

«Jätkuvalt toob riigikontroll välja Jõhvi Kontserdimaja ja Peterburi Jaani Kiriku renoveerimisega seotud toimingud, hindamata sealjuures tulemust ja kasu mitte ainult valdkonna, vaid ka kodanike jaoks. Need objektid on kultuuriministeeriumi hinnangul leidnud avalikkuse silmis hea vastuvõtu ning planeeritud tööd on läbi viidud,» selgitas minister.

«Leiame jätkuvalt, et riigikontrolli väited võimaliku ehituse kallinemise osas on oletuslikud ja reaalset lisakulu planeerituga võrreldes ei ole ehitustööd kaasa toonud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles