Justiitsminister kaalub advokatuuri otsuse kohtus vaidlustamist (3)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Alla Raudsepp
Advokaat Alla Raudsepp Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Justiitsminister Urmas Reinsalu kaalub võimalust pöörduda halduskohtusse advokatuuri üldkogu eilse otsuse pärast tühistada otsuse tunnistaja valeütlustele kihutamises riigikohtus süüdi mõistetud advokaadi Alla Raudsepa väljaviskamine. Advokatuuri juhatus kaalub teemat uuesti.

Reinsalu ütles, et kavatseb advokatuurilt küsida, mis materjalide alusel tehti eile otsus jätta Alla Raudsepp Eesti Advokatuuri. «Seadus näeb ette võimaluse, et kui mingi otsus pole seaduspärane, pöörduda ka halduskohtusse ja seda võimalust ma tõsiselt kaalun,» ütles Reinsalu Postimehele.

«Kui me räägime avalikku usaldust eeldavate õiguselukutsete kutse-eetika nõuetest, siis kui isik võib jätkata tegevust oma kutsealal pärast tahtlikku kuritegu kutsevaldkonnas ehk õigusemõistmise kuritegu, milles ta süüdi mõisteti, siis see pretsedendina seab küsimärgi alla kogu kutse-eetika süsteemi. Mis teod siis veel võiksid olla diskvalifitseeriva kaaluga?» imestas Reinsalu.

Ta arvas, et siin on koht väga tõsiseks aruteluks kogu õigusavalikkuses. «Ma ei saa mingilgi moel seda hoiakut heaks kiita, et advokatuur võttis sellise kutse-eetika lati antud juhtumis. Kogu õigussüsteem põhineb usaldusel: eeldusel, et reegleid täidetakse ja neid jõustavad inimesed, kes on ausad, erapooletud ja professionaalsed,» rääkis Reinsalu. 

Jutt ei ole mingist loata salaküttimisest! Õigusemõistmises osalemine ongi ju advokaadi põhitegevus.

«Jutt ei ole mingist loata salaküttimisest või muust tegevusest, mis ei puuduta kutsetegevust! Õigusemõistmises osalemine ongi ju advokaadi põhitegevus. Kui ta on tahtlikus kuriteos süüdi mõistetud, siis minu tõlgendus küll advokatuuriseadusele on selline, et just seda tüüpi kuriteod ongi need, mis peaksid tegema võimatuks advokaadina tegevuse jätkamise.»

Reinsalu arvates tuleks praegu õiguslikult hinnata, kuivõrd advokatuuri eilne otsus juriidiliselt pädes ja oli seaduse mõtte ja sättega kooskõlas. «Ma kindlasti austan advokatuuri autonoomiat ja sellel on väga tugevad legitiimsed põhjendused, aga see autonoomia peab olema rajatud seaduse mõttele. Seaduse mõte on, et advokatuur on ise suuteline tagama kõrge kutsestandardi ja eetikastandardi oma liikmeskonnale. 

Eilne juhtum on seda üldist skeemi oluliselt kõigutanud. Siin on mõistlik seda probleemi mitte ära peita häbelikult, vaid avalikkuses need asjad selgeks rääkida,» leidis Reinsalu.

«Juhul kui ma leian piisavalt alust, et tegemist on seadusesätte ja –mõtte rikkumisega, siis kaalun tõsiselt võimalust pöörduda halduskohtusse advokatuuri selle otsuse tühistamiseks,» kinnitas justiitsminister. 

Advokatuuri juhatus otsustab uuesti

Eesti Advokatuuri kantsler Kristel Voltenberg ütles Postimehele, et Alla Raudsepa asi ei ole eilse üldkogu otsusega veel lahendatud. Ta osutas, et advokatuuri liikmeks vastuvõtmine ning väljaarvamine ja -heitmine on advokatuuriseaduse kohaselt advokatuuri juhatuse pädevuses. 

«Üldkogu otsuse tagajärjena peab juhatus küsimust uuesti arutama. Juhatuse uue vastvalitud koosseisu kokkukutsumise ning juhatuse koosoleku päevakorra otsustab eile ametisse valitud advokatuuri uus esimees,» märkis Voltenberg. 

«Andkem asjadele natukene aega. Mõistame meedia huvi ning hoiame meediat arengutega kursis,» lubas kantsler.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles