Savisaar nõuab kapo salvestuse avalikustamist

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar pareeris pressikonverentsil küsimusi väitega, et rünnatakse õigeusu kiriku ehitamist.
Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar pareeris pressikonverentsil küsimusi väitega, et rünnatakse õigeusu kiriku ehitamist. Foto: Priit Simson

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar taotleb tema, kaitsepolitsei peadirektori Raivo Aegi ning viimase kaastöötaja vahel 3. novembril Vääna-Jõesuus kapo puhkebaasis toimunud vestluse salvestuse avalikustamist täismahus kärbete ja moonutusteta.

«See lõpetaks paljud spekulatsioonid ning näitaks, millist rolli on kogu loos etendanud kaitsepolitsei ja teiste riikide eriteenistused,» märkis Savisaar tänasel pressikonverentsil.

Postimees kirjutas 17. detsembril, et Edgar Savisaare kohtumisi Vladimir Jakuniniga peetakse ohtlikuks seepärast, et neid on lindistatud Vene eriteenistuse poolt.

«Kui see Postimehes ilmunud väide vastab tõele, siis on meil täna tegemist ju olukorraga, kus Vene eriteenistuse salvestus on lastud käiku Eesti sisepoliitilises lavastuses. See, et Venemaa tahab likvideerida Eesti asja ajavat Savisaart pole Eesti lähiajalooga kursis olevatele inimestele uudis. Et nad kasutavad selleks Eesti eriteenistuse abi on aga vähemalt sama suur skandaal kui ühe kiriku ehituse ründamine jõulude eel,» rääkis Savisaar.

See asetab tema hinnangul täiesti uude valgusse peaminister Ansipi eilse üleskutse Postimehes, et faktide tõendamine polegi antud teemas oluline, vaid tähtis on levitada, mida Eesti eriteenistus Savisaarest teab ja arvab teadvat.

«See seletab ka asjaolu, miks Ansip ja tema lojalistid meedias nii paaniliselt seletavad, et info lekitamise küsimus pole üldse oluline. Meenutan, et saatsin 17. detsembril selle kohta kuriteoteate prokuratuurile, kes annab vastuse kriminaalasja algatamise kohta veel sel aastal. /.../ Lekitamise kriminaalasja uurimise käigus võib välja tulla ka see, kust pärineb väidetavalt kapo käsutuses olev salvestus,» märkis Savisaar.

17. detsembri Postimehes on Savisaare sõnul veel üks tähelepanuväärne väide: «Eelmisel nädalal jõudis info lisaks riigi kolmele tähtsaimale mehele ka diplomaatide ja väliskorpuseni.»

«Tallinnas asuvate välissaatkondade teavitamine eriteenistuse oletustest ja arvamustest asetaks Eesti riigi tõelise banaanivabariigi staatusse. Seepärast esitame parlamendis arupärimised peaministrile ja siseministrile lootusega, et nad suudavad ümber lükata väited nagu oleks kaitsepolitsei oletusi edasi räägitud Tallinnas resideerivatele välisdiplomaatidele. Kui need ajakirjanduses ilmunud väited vastavad aga tõele, siis on tegemist Eesti riigi rahvusvahelise maine kuritegeliku kahjustamisega, milles süüdi olevad isikud peavad vastutama seaduse ees,» rääkis Savisaar.

Ta rõhutas, et kümme päeva tagasi kuulutas president välja uue allikakaitse seaduse, mis tema hinnangul tähendab, et «ajalehed võivad endiselt levitada igasugust laimu isegi siis, kui see tuleb peaministri suust».

«Aga alates tänasest võib selle laimu lühikese müügiedu hind kohtus olla meediaväljaannetele varasemast palju kallim,» märkis Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles