Liikumispuudega inimesed muretsevad pääsu pärast võidusamba juurde

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Kobrusepa tehtud uus makett Vabadussõja võidusambast.
Tiit Kobrusepa tehtud uus makett Vabadussõja võidusambast. Foto: Sternfeld & Laidre OÜ

Eesti liikumspuudega inimeste liidu jaoks on arusaamatu, kuidas hakkavad ratastoolis inimesed pääsema Harjumäe nõlvale rajatava võidusamba juurde ning liit soovib kaitseministeeriumilt ja linnavalitsuselt selgitust.

«Liikumispuudega inimesel on võimalik autoga sõita võidusamba taha parkimisplatsile, seal istuda ratastooli ja mööda kaldteed sõita võidusamba jalamile,» märkis liidu tegevjuht Auli Lõoke oma kirjas kaitseminister Jaak Aaviksoole ja Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele.

«Tahame väga loota, et seda rada pole mõeldud ainsa ligipääsuteena liikumisraskustega inimestele,» lausus ta. «On mõeldamatu, et liikumisabivahendeid kasutav inimene jalutab mööda Kaarli puiesteed üles, pöördub järsu tõusuga Toompea tänavale, siis Komandandi teed pidi parkimisplatsile ja sealt edasi samba juurde viivale kaldteele.»

Eelmisel nädalal võidusamba maketiga tutvunud Lõoke märkis oma kirjas, et kui Vabaduse platsi poolse trepi külgedele paigaldatud relsid on mõeldud ratastooli kasutavatele inimestele, siis see lahendus ei tule kõne alla. Seadusele viidates tõdes ta, et relsid on ohtlikud ja nende kasutamine on keelatud.

«Palume selgitada, kuidas on mõeldud liikumisraskustega inimestele (ka eakatele, lapsevankriga emadele jt) pääs meie rahvale nii olulise mälestusmärgi juurde,» seisab liikumispuuetega liidu tegevjuhi kirjas.

Ta lisas, et juurdepääsu vastu tunnevad huvi nii liikumispuudega inimesed Eestist kui ka sõsarorganisatsioonide esindajad piiri tagant, kes on Vabadussõja võidusamba rajamisele kaasa aidanud, huviga ootavad selle valmimist ja võimalust tulla meie riigi vabaduse eest langenutele austust avaldama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles