Aaviksoo: asitõendid Savisaare vastu on kaalukad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo
Kaitseminister Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

Kapo poolt valitsuskomisjonile esitatud materjalid Edgar Savisaare rahaküsimise kohta olid muljetavaldavad, ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo.

«On läbirääkimised Savisaare ja teiste Keskerakonna esindajate ning teiste isikute vahel,» vahendas ERRi venekeelne uudisteportaal Aaviksoo sõnu venekeelses «Aktuaalses kaameras», teatas ERR Uudised.

«Asitõendid on piisavalt kaalukad,» kinnitas ta. Kaitseminister tunnistas, et erakonna finantseerimine piiri tagant ei ole keelatud, kuid lisas, et antud juhul ei käi jutt mitte kriminaalkuriteost, vaid eetiliste ja moraalinormide rikkumisest.

«Kodanikud peavad sellest teadma,» rõhutas ta.

Märkimisväärne operatiivtöö

«Kui lisaks kiriku rahastamisele räägitakse, et kolme miljonit ei saa, saab poolteist, ühe kolmandiku saab sulas ja kaks kolmandikku ülekandega ja lisaks veel terve rida detaile korduvatest kohtumistest, siis ei jäänud julgeolekukomisjonile küll muljet, et tegemist oleks ausa ja läbipaistva rahastamisega ja et see puudutaks ainult kiriku ehitust,» rääkis Aaviksoo «Aktuaalses kaameras»

«Kapo operatiivtegevus on üsna märkimisväärne,» tunnustas minister.

«Kohtumistel olid erinevad osalised, need toimusid Eestis ja Venemaal, lisaks Savisaarele ja Vladimir Jakuninile oli veel kummaltki poolt mitmeid inimesi. Kohtumistest on olemas salvestised, saan ma aru kapo ettekandest,» sõnas Aaviksoo.

Moraalne hinnang

«Avalikkusel tuleks kahte asja eraldi vaadata: kriminaalmenetluslikku protsessi, kuriteo koosseisu siin pole, raha küsimine on täiesti legaalne küsimus, aga vaja on anda moraalne hinnang,» rõhutas Aaviksoo.

«Avalikkusel on vaja teada, kust tuleb raha erakondade ja kirikute ehitamiseks,» lisas kaitseminister.

«Võimaliku rahastamisega seotud isikud kutsuti kapo vestlusele, mis veenis neid selle rahastamise jätkamise mõttetuses,» pakkus minister vastuseks küsimusele, mida tähendas info, et kapol õnnestus erakonna rahastamise skeem ära hoida.

«Oluline on märkida, et mitmed kiriku rahastamisega seotud dokumendid said oma lõpliku kuju alles pärast kapos peetud vestlust,» lisas Aaviksoo.

«Mis peaks nüüd saama edasi? Eelkõige vabas riigis peaks see olema kodanike otsus, kõikide valijate otsus, isegi mitte vaid Keskerakonna valijate otsus, et mis saab edasi. Peame tõkestama ka edasised katsed ükskõik mis erakonna või poliitilise jõu katsed selliseid rahastamisskeeme luua,» sõnas minister.

«Meil on vaja kujundada hoiak välismaalt ebamääraseid konspiratiivseid teid pidi küsitud raha kohta,» uskus Aaviksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles