Riigikogu plaanib teha Ukraina sõjaväelenduri Nadia Savtšenko toetuseks avalduse (12)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Savtšenko.
Nadia Savtšenko. Foto: Sputnik/Scanpix

Riigikogu saadikud plaanivad algatada Venemaal hoitava Ukraina sõjaväelenduri Nadia Savtšenko toetuseks avalduse, et nõuda tema tingimusteta vabastamist.

Reformierakonda kuuluv endine välisminister Keit Pentus-Rosimannus ütles Postimehele, et riigikogu eri fraktsioonide liikmed koostavad praegu parlamendi avalduse eelnõu, et nõuda Savtšenko kohest vabastamist. Ta avaldas lootust, et eelnõu saab algatamisvalmis juba lähipäevil.

«Olukorras, kus Savtšenko oli uuesti sunnitud alustama näljastreigiga ja kus viimasel kohtuistungil ei antud talle endale võimalust isegi lõpuavalduseks, peab selline rahvusvahelise õiguse rikkumine saama igal juhul tähelepanu,» ütles Pentus-Rosimannus.

Samuti kutsus ta kõiki riigikogu liikmeid liituma Ukraina-Poola ajaloolase, kirjaniku ja intellektuaali Ola Hnatiuki algatatud virtuaalse pöördumisega, millega nõutakse samuti Savtšenko kohest ja tingimusteta vabastamist.

«Selle toetuseks on praeguseks andnud allkirja juba mitmed tuhanded inimesed ja arvan, et see on üks võimalustest ka Eesti parlamendi liikmetel oma toetust Nadia Savtšenko vabastamisele näidata. Rahvusvaheline surve ja ebaseadusliku kinnipidamise lõpetamise avalik nõudmine on sellise jõhkra rahvusvahelise õiguse rikkumise puhul tähtis,» kirjutas ta täna ennelõunal riigikogu liikmetele saadetud üleskutses.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles