President Ilves: andkem sõnale regionaalareng selle tegelik sisu

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadriorus kogunes täna kohaliku omavalitsuse ja regionaalarengu ümarlaud.
Kadriorus kogunes täna kohaliku omavalitsuse ja regionaalarengu ümarlaud. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

«Tugevad omavalitsused, mis tekivad väikeste valdade ja linnade ühinemisel, tähendavad paremat ja professionaalsemat omavalitsuste tuge kohaliku elu korraldamisel ja teenuste pakkumisel või vahendamisel,» ütles president Toomas Hendrik Ilves, kelle kutsel kogunes täna Kadriorus kohaliku omavalitsuse ja regionaalarengu ümarlaud.

Riigipea pidas oluliseks, et haldus-territoriaalse reformi kui riigireformi ühe osa arutelu Riigikogus oleks põhjalik, Eesti arengut mõistev, tulevikku vaatav ning seaks esikohale lihtsa põhimõtte: hea toimetulek peab olema võimalik kogu Eestis.

«Andkem sõnale regionaalareng selle tegelik sisu,» julgustas ta.

President Ilvese sõnul tuleb reformi arutamisel näha enda ees selget ajatelge, mida vajab otsustamisest parlament ja samuti omavalitsused ühinemiste ettevalmistamisel. Möödapääsmatuks tärminiks on tema hinnangul  kohalike omavalitsuste valimised sügisel 2017, mil seniste valdade ja linnade ühinemine tugevateks omavalitsusteks peaks saama lõpliku vormi.

«Presidendi kohaliku omavalitsuse ümarlaual on minu ajal haldusreformist käinud rääkimas ministrid Vallo Reimaa, Siim-Valmar Kiisler ja Arto Aas, loodetavasti uus president saab keskenduda omavalitsuste puhul järgmistele teemadele,» ütles riigipea.

Ülevaate kohalike omavalitsuste tulevikust tegi riigihaldusminister Arto Aas.

President Ilves rääkis ümarlauale kogunenud omavalitsusjuhtidele ka enda pilgust Eesti sise- ja välisjulgeolekule, rändekriisist, olukorrast Euroopa Liidus ja ühenduse välispiiride kontrolli tugevdamisest, rändekriisist, Dublini süsteemi ja Schengeni viisaruumi tulevikust, samuti Süüria sõja mõjust rahvusvahelistele suhetele.

Vabariigi Presidendi kohaliku omavalitsuse ja regionaalarengu ümarlaud koosneb maakondlike omavalitsusliitude ja nende katusorganisatsioonide esindajatest. Ümarlaua ülesandeks on kujundada riigipeale soovitusi regionaalarengut puudutavates küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles