Juhatus heitis Alla Raudsepa advokatuurist välja

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Alla Raudsepp
Advokaat Alla Raudsepp Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Advokatuuri juhatus otsustas heita Alla Raudsepa advokatuurist välja, leides, et õigusemõistmise vastase kuriteo toime pannud isikul pole kohta advokatuuris.

Süüteo tuvastas kohus ja otsus on jõustunud, edasine tegutsemine advokaadina ei ole juhatuse otsuse kohaselt võimalik. Samuti pole Alla Raudsepal võimalik kutsetegevust jätkata, kuna õigusemõistmisega seonduvas kuriteos süüdi mõistetud advokaadil puudub vajalik usaldusväärsus, põhjendas juhatus oma otsust.

Eile kogunenud advokatuuri juhatus märkis, et tunneb Alla Raudsepa kohtulahendi valguses siiski muret ühelt poolt kriminaalmenetluses kohtute poolt rakendatava tõendamisstandardi üle ja teiselt poolt advokaatide võimaluste üle teha oma kutsetööd, eelkõige võistlevaks kohtumenetluseks ettevalmistamisel ja kliendi kaitseks vajalike tõendite kogumisel. Samas rõhutas juhatus, et selleteemaline arutelu tuleb hoida lahus advokaadi väljaheitmise otsusest.

«Diskussioon Raudsepa juhtumi üle Eesti Advokatuuri üldkogul näitas ilmekalt, et küsimus ei ole ühes advokaadis, vaid laiemas õiguspraktikas. Õigustatult püstitati küsimus, kas advokaatidel on samaväärsed võimalused inimeste kaitsmisel kui prokuratuuril inimeste süüdistamisel?» ütles advokatuuri esimees Hannes Vallikivi.

«Kuid see diskusioon tuleb hoida lahus Alla Raudsepa väljaheitmise otsusest.  Raudsepp on riigikohtus süüdi mõistetud ja me ei saa vaidlustada seadusjõus kohtuotsust. Tunnistajate kihutamine valeütluste andmisele on absoluutselt lubamatu, ükskõik kas advokaadi, prokuröri või uurija poolt,» lisas Vallikivi.

Juhatus tõi oma põhjenduses välja, et otsuse tegemisel ei ole hinnatavaks küsimuseks see, kas Alla Raudsepp pani või ei pannud kuritegu toime, selle otsuse on teinud kohus.

«Juhatus on kindlaks teinud, et Alla Raudsepa suhtes on jõustunud tahtlikus kuriteo toimepanemises süüdimõistev kohtuotsus. Advokaat, kes on süüdi mõistetud valeütluste andmisele kihutamises, ei saa kutsetegevust jätkata. Süüdi tunnistatud advokaadil puudub kutsetööks vajalik usaldusväärsus kohtu, kohtueelse uurimisasutuse, prokuratuuri ning menetlusosaliste ees,» märkis advokatuuri juhatus.

Juhatuse hinnangul kujutab riigikohtu lahend edasist praktikat suunavat pretsedenti, mis tekitab juristides õigustatud küsimusi, mis puudutavad kõiki kohtu alla antavaid inimesi - kui lihtne või raske on kohtualust süüdi mõista vastuoluliste või kaheldava usaldusväärsusega tõendite alusel.

«Samuti ärgitas kohtulahend tegelema olulise puudusega Eesti menetluspraktikas, mis teeb muret paljudele advokaatidele. Nimelt pole siiani selged need piirid, kuidas peab toimuma tunnistajatega suhtlemine advokaadi,  prokuröri või uurija poolt kohtuasjadeks valmistumisel. Kõigil menetlusosalistel on oma ülesannete täitmiseks vajalik teada, mida ühe või teise tõendiga on võimalik kohtus tõendada, et kohus saaks välja selgitada, mis tegelikult toimus,» leidis advokatuuri juhatus.

Juhatus märkis, et tunnistajate ja ekspertidega suhtlemine ning nende ettevalmistamine eelseisvaks istungiks on lubatud praktika ja võistleva kohtumenetluse loomulik osa ning seda teevad nii prokurörid kui ka kaitsjad.

«Samal ajal on vaieldamatu, et ettevalmistamine ei saa üle minna isikute ebakohaseks mõjutamiseks ning valeütlustele andmisele kihutamine kohtumenetluse poole poolt on absoluutselt lubamatu. Juhatuse hinnangul on vajalik isikute kohtumenetluseks ettevalmistamise põhimõtete väljatöötamine koostöös kohtute ja prokuratuuriga ning nende rakendamine võrdsetel alustel nii kaitsjate kui ka prokuröride poolt - vaid nii saab olla tagatud ausa ja õiglase kohtumenetluse peamiseks tagatiseks oleva equality of arms (relvade võrdsus) printsiibi toimimine praktikas,» toonitas advokatuuri juhatus.

Alla Raudsepp mõisteti õigeks esimese kohtuastmes ning süüdi teises kohtuastmes. Riigikohtus jagunesid kohtunike hääled 2:1 ning Raudsepp jäi lõplikult süüdi.  Advokatuuri juhatus otsustas seejärel heita Alla Raudsepa välja. Alla Raudsepp esitas kaebuse advokatuuri üldkogule ning 3. märtsil 2016 otsustas üldkogu hääletuse tulemusena Alla Raudsepa kaebuse rahuldada.

Advokatuuri juhatus asus seisukohale, et taolisel juhul tuleb juhatusel küsimust uuesti arutada ja teha uus otsus, kuna liikmete vastuvõtmine ja väljaarvamine kuulub juhatuse pädevusse ning otsustas, et Alla Raudsepp ei saa advokaadina tegutsemist jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles