Riigikogu 66 saadikut algatasid Savtšenko vabastamist nõudva avalduse (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Savtšenko
Nadia Savtšenko Foto: SCANPIX

Riigikogu kõigi kuue fraktsiooni 66 saadikut algatasid täna avalduse eelnõu Venemaal ebaseaduslikult vangis hoitava Ukraina ülemraada liikme, sõjaväelenduri Nadia Savtšenko toetuseks, et nõuda tema vabastamist ja üleandmist Ukrainale.

Eelnõu kohaselt avaldab riigikogu Savtšenko saatuse pärast «äärmist muret» ja soovib tema vabastamist. Savtšenko võeti niinimetatud Donbassi rahvamiilitsa üksuse poolt tahtevastaselt kinni Ukraina territooriumil 2014. aasta 17. juunil. Sama aasta juulis teatas Vene Föderatsiooni eriuurimiskomisjon, et Savtšenko «tuli vabatahtlikult Vene territooriumile».

«On ilmne, et Venemaa on rikkunud ja rikub Ukraina ülemraada liikme vangistamise ning ebaseadusliku kinnipidamisega rahvusvahelist õigust, sealhulgas Genfi 1949. aasta konventsiooni sõjavangide kohtlemise kohta ja Minski 2014. aasta 5. septembri kokkulepet, mille punkt viis näeb ette «kõigi pantvangide ja ebaseaduslikult kinnipeetud isikute kohese vabastamise»,» seisab eelnõus.

Eelnõu järgi jätkab Vene Föderatsioon kinnipeetu üle fabritseeritud süüdistuse alusel kohtumõistmist, millest on sisuliselt kujunenud poliitiline kättemaksuaktsioon. Tänavu 4. märtsil alustas Savtšenko ilma vee ja toiduta näljastreiki, protestimaks ebaseadusliku kohtumenetluse vastu ning nõudes oma väljaandmist Ukrainale. Eelnõu kohaselt kutsub riigikogu Vene Föderatsiooni Savtšenkot koheselt vabastama ja üle andma Ukrainale.

Samuti kutsub riigikogu eelnõu kohaselt rakendama Savtšenko kinnivõtmise, vangistamise ja ebaseadusliku kohtumõistmise eest vastutavate Vene Föderatsiooni ametnike suhtes sissesõidukeeldu Euroopa Liitu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles