Marika Tuus: rahastamise küsimusi peaks laiemalt vaatama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Tuus.
Marika Tuus. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna juhatuse liikme Marika Tuusi hinnangul pole tänaseni selge, kas Keskerakonna juht Edgar Savisaar küsis raha kiriku ehitamiseks või erakonna valimiskampaaniaks, kuid tema hinnangul tuleks rahastamise küsimusi niikuinii laiemalt vaadata.

Tuusi arvates on endiselt selge, et Savisaar küsis raha kiriku ehitamiseks ja kuigi kapo väited võivad viidata millelegi muule, selgub «päris tõde» tänase päeva jooksul, kui kokku tuleb Keskerakonna juhatus.

«Peab analüüsima ja juhatuse kokku kutsuma, kindlasti kuuleme veel Edgarilt ja üheselt ei saa midagi öelda,» hindas ta. «Mina sain aru, et raha küsiti kiriku ehitamiseks, kuid loomulikult asjad arenevad. See esialgne info, mis eilse päeva jooksul lisandus, see selgineb täna. Mina saan aru, et tegemist on kiriku rahaga, mida tõlgendatakse valimisrahana.»

Tuusi hinnangul tuleks aga üldse Eesti erakondade rahastamise küsimusi laiemalt vaadelda ja arutleda selle üle, kus on see piir, mis paika pannakse.

«Küsimus on selles, kust vaadata – näiteks ELi astumise rahad on kõik teistest riikidest tulnud,» selgitas ta. «Ja milline kirik on siin Eesti rahadega ehitatud?»

Tuusi sõnul võiks kapo väiteid küll usaldada, kuid need tulid väga pika aja jooksul välja ja see paneb kahtlema. Samuti toonitas ta, et kui tegu oleks kuritööga, oleks kuritöö koosseis, kuid seda pole.

«Hoopis on mõeldud välja uued terminid nagu mõjuagent,» sõnas ta.

Tuus lisas ka, et tema arvates on kerkinud teema erakordselt hea nipp, et summutada vaesusküsimus, lumetormi probleemid, erakordne tööpuudus ja sellega seoses arvudega manipuleerimine ning pensionirahadega manipuleerimine ja pensionäridega lollitamine.

«Teravad teemad, millest peaks rääkima valimiste eel summutati ühe lausega: jälle see Vene-foobia. Ja nii on iga aasta läinud, mul on need artiklid kaante vahel, et jälle tullakse välja Vene kaardiga,» sõnas ta.

Samuti soovis Tuus teada, miks pole ajakirjanikud kunagi uurinud Mart Laari valitsuse ajal tehtud tehinguid Eesti Raudteega ja sealseid sidemeid ning isikuid.

«Anti isegi kodakondsus siis Reformierakonna sponsorile, need tehingud on kõik olnud ja kõik on hästi heaks kiidetud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles