Keskerakondlased kalduvad Savisaart toetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar tänasel pressikonverentsil
Edgar Savisaar tänasel pressikonverentsil Foto: Liis Treimann

Postimees.ee ja teiste meediaväljaannetega rääkinud keskerakondlased kalduvad pigem Edgar Savisaart toetama ja kaheldakse, kas kapo esitatud andmeid saab täielikult usaldada ning Savisaare suhtes negatiivselt tõlgendada.

Huvitaval kombel on aga kapo poolel kolm endist Keskerakonna siseministrit, kelle hinnangul ootavad Savisaart väga keerulised küsimused, kus tal demagoogiaks enam ruumi pole.

Kaitsepolitsei avalikustas teisipäeva hilisõhtul varem salajaseks kuulutatud dokumendi, millest selgub, et Venemaa Raudtee president Vladimir Jakunin lubas Keskerakonna esimehele ja Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele ja Tallinna abilinnapeale Deniss Boroditšile, et Keskerakond saab parlamendivalimisteks 1,5 miljonit eurot toetust.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar avaldas täna linnavalitsuse pressikonverentsil pettumust, et kaitsepolitsei eileõhtusele raportile pole lisatud kapo juhi Raivo Aegi ja Savisaare vestlust. Savisaare väitel õhutati teda kontakte Vene poolega jätkama.

Savisaar toonitas ka, et inimesed saavad tekstist tõenäoliselt erinevalt aru.

«See ongi selle ettekande nõrk koht, teie loete ja leiate seal üht ja küsite, et kas peaks tagasi astuma. Mina loen ja leian teist ning alustasingi sellest. See on ettekande kõige nõrgem küsimus – ta on poolik ja ei sisalda tõestusi ning võimaldab mitmeti tõlgendada,» selgitas ta.

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš, kes kaitsepolitsei andmetel pidi vastutama Venemaalt Keskerakonnale küsitud raha edastamises ja legaliseerimiseks, ütles Postimees.ee’le, et ei ole osalenud erakonna toetuse teemalistel kõnelustel Venemaa ega ühegi teise riigi kodanikega.

Kapo teatas hiljem, et nemad ei kavatse juba öeldule ja avaldatule rohkem midagi lisada.

Juhatus ootab Savisaare lisaselgitusi

Keskerakonna juhatuse liikmed Jüri Ratas, Kadri Simson, Marika Tuus, Siret Kotka, Enn Eesmaa, Aadu Must ja Arvo Sarapuu esinesid täna sõnavõttudega, kus kutsuti rahvast üles kuulama ka teise poole juttu ning mõned kõnelenutest väitsid, et nad kahtlevad kapo esitatud andmetes.

«Kui kaitsepolitsei kaasatakse poliitvõitlusse, on Eesti demokraatias selged mõrad, mida on märgatud juba ka Euroopas,» sõnas näiteks Kotka. «Hoolimata vastaste jõupingutustest jätkab Savisaar Eesti asja ajamist ka edaspidi. Selleks on tal valijate vankumatu usaldus ja kindel mandaat,»

«Pealkirjad olid oluliselt kangemad kui raport, kui see lõpuks avalikuks sai,» kirjutas Simson oma blogis. «Niipalju kui mina tean, ei ole faktidega tõestatud mitte midagi muud peale raha küsimise õigeusu kirikule.»

Savisaart toetavate avaldustega esinesid ka riigikogulased Evelyn Sepp ja Jaak Aab.

«Küll meie oma erakonna sees asjad ära klaarime, oma valijatelt meelehärmi või segaduse pärast vabandust palume ja edasi läheme,» lubas Sepp. «Küll aga ei vabasta see kedagi tõendite nõutamisest ja ka oma väidete tõendamisest. Hetkel näib asi sellest ikka üsna kaugel olevat.»

Eurosaadik Siiri Oviir jäi oma sõnavõtus neutraalseks, öeldes, et õhtul avaldatud raporti sisu on ääretult kahetsusväärne, kuid enne lõplike hinnangute andmist ja otsuste vastuvõtmist soovib ta ära kuulata Edgar Savisaare selgitused.

Endised siseministrid usaldavad kapot

Küll aga on täna sõna võtnud ka mitmed keskerakondlased, kelle hinnangul peab Edgar Savisaar vastama mitmele väga keerulisele küsimusele ja keerutamist ei tohi enam olla.

Riigikogu keskfraktsiooni aseesimees Ain Seppik ütles Kuku raadiole, et Edgar Savisaar peab erakonnale punkt-punktilt selgitusi andma ning poliitilisest demagoogiast enam ei piisa, Tallinna abilinnapead Deniss Boroditši ei ole aga mõtet milleski süüdistada.

«See on väga tõsiseltvõetav dokument ja Eesti kaitsepolitsei vähemalt oma vastuluure osas minu arvates on väga tõsiseltvõetav organisatsioon,» sõnas endine siseminister ja politseijuht Seppik.

Keskerakonna juhatuse liige ja endine siseminister Kalle Laanet läks oma sõnades isegi kaugemale, väites, et Savisaare tehtu oli tõeline julgeolekurisk Eesti riigile ning ta leiab, et praegu peaks Savisaar juhtivatelt ametikohtadelt lahkuma.

Kaitsepolitsei avalikustatud info usaldusväärsuses riigikogu liige Laanet ei kahtle.

«Ma usaldan oma riigi ameteid, usaldan kaitsepolitsei antud informatsiooni. Ma ei näe mingit põhjust, miks peaks kaitsepolitsei kui riigistruktuur, kus töötavad riigile vande andnud inimesed, kirjutama valet,» ütles Laanet hommikul Vikerraadio usutluses. «Selleks, et erakond saaks edasi minna ja ta käituks riigimehena, peaks ta praegused juhtivad ametid selleks ajaks maha panema.»

Keskerakonna liige ja lühikest aega ka siseminister olnud  Toomas Varek kinnitas täna Kuku raadiole, et temagi usaldab Eesti politseid ja kaitsepolitseid täielikult.

Vareki sõnul on ta meedia vahendusel tutvunud Kaitsepolitseiameti raportiga ja saadud info on väga halvaks üllatuseks ning erakonnale valimisteks raha küsimine Venemaalt jätab Keskerakonnale äärmiselt halva varjundi ning ta soovib kuulata Savisaare põhjendusi.

Teistel erakondadel ühine seisukoht

Tallinnas opositsioonis olevad Isamaa ja Res Publica Liit ning Reformierakond olid oma suhtumises Edgar Savisaare juhtumisse konkreetsed: IRL alustas allkirjade kogumist Savisaare umbusaldamiseks ja Reformierakonna fraktsiooni esimehe Remo Holsmeri sõnul peaks Savisaar seoses puhkenud rahastamisskandaaliga linnapea kohalt tagasi astuma.

Tallinnas koalitsioonis olevad sotsid ei kiirusta aga koalitsioonist lahkuma, küll aga välistab nende juhatus koostöö jätkamise Keskerakonnaga, kui Edgar Savisaar jätkab Tallinna linnapea või Keskerakonna juhina.

«Sisuliselt on valik selles, kas Tallinna linnavalitsusest lahkuvad Savisaar ja Boroditš või lahkuvad sotsiaaldemokraadid,» ütles sotside esimees Sven Mikser Kuku raadiole.

Arvamusi mujalt

Poliitikavaatleja Agu Uudelepp ütles ERR Uudistele, et need, kellele Edgar Savisaar varem ei meeldinud, usuvad tema süüsse, temast lugu pidajad aga süütusesse ning seetõttu on teema taandunud usuküsimuseks.

«Edgar Savisaare tagasiastumisse ma vähemalt tänase päeva seisuga ei usu,» lisas ta.

Vene Erakonna Eestis liider Stanislav Tšerepanov avaldas arvamust, et Venemaaga seotud negatiivsete seoste puudumine ning vene õigeusu kiriku ehitamise toetamine on need põhjused, miks traditsiooniliselt Keskerakonda valinud eakamaid vene rahvusest valijaid partei esimehe Edgar Savisaare ümber puhkenud skandaal ei mõjuta.

«Pensionäride jaoks, kes hääletasid Savisaare poolt 500 krooni tõttu, vaevalt, et miskit muutub,» ütles Tšerepanov venekeelsele Postimees.ee’le.

Politoloog Rein Toomla arvas aga, et märkimisväärne osa venekeelseid valijaid, kes seni on toetanud Keskerakonda, võivad koonduda hoopis mõne vene erakonna selja taha.

Mainekas Briti majandusajakiri The Economist kirjutas, et Savisaarega seotud skandaal ei ole kindlasti see, mida Eesti eurotsooni astudes tahab või vajab ning parim lahendus oleks, kui erakonnakaaslased ulataksid Savisaarele piltlikult öeldes püstoli ja viskipudeli ning annaksid talle võimaluse väärikalt tagasi astuda.

Economist lisas ka, et pahatihti mängivad kaitse- ja luureagentuurid ebaproportsionaalselt suurt rolli poliitikas just endistes kommunismimaades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles