Eesti kaitseväelased tähistavad jõule Afganistanis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy-10 patrullkäigul.
Estcoy-10 patrullkäigul. Foto: Kaitseväe peastaap

Eesti kaitseväelased tähistavad Afganistanis jõule kodust saadetud toidu ja jumalateenistusega.

«Jõulud on aeg mida tähistatakse perekeskselt, siin kodust kaugel viibides on meie perekonnaks kaasvõitlejad,» ütles Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Viktor Kalnitski. «Eestist saadetud toit, koduste toetus ja kamraadide seltskond aitab luua ka pingelises olukorras meeldivat jõulumeeleolu,» vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja tema sõnu. 

Nad-e-Ali põhjaosas tegutsev jalaväekompanii Estcoy-11 tähistab jõule neljapäeval tavalisest pidulikuma õhtusöögiga. Kontingendi kaplan kapten Endel Apsalon peab patrullbaasis Wahid viibivatele Eesti ja Ühendkuningriigi kaitseväelastele jõuluteenistuse. Paralleelselt jõulude tähistamisega jätkab jalaväekompanii teenistusülesannete täitmist, mehitatakse kontrollpunkte ja vaatlusposte. Jõulutoitu saavad maitsta ka patrullbaasist väljas erinevates kontrollpunktides teenivad kaitseväelased.

Camp Bastionis tegutsev logistiline toetuselement NSE-10 plaanib jõululaupäeval koguneda koos Edela Regionaalses Väejuhatuses teenivate Eesti staabiohvitseridega pidulikuks õhtusöögiks traditsiooniliste Eesti jõuluroogadega. Lisaks on logistikud kutsutud Suurbritannia vägedele korraldatavale jõululõunale.

Jõulutoiduks saavad sõdurid Rakvere lihakombinaadi poolt kingitud 65 kilogrammi verivorste ja samapalju grillvorste. Saku Õlletehas kinkis ühe euroaluse jagu alkoholivaba õlut. Kalevi šokolaadivabrik kinkis Afganistanis teenivatele kaitseväelastele 250 kilogrammi erinevaid jõulumaiustusi.

Samuti saavad Afganistanis teenivad kaitseväelased kätte Naiskodukaitse ja Kodutütarde kootud üle 180 sõrmikupaari ja paarsada omavalmistatud jõulukaarti. Lisaks jõuavad sõduriteni ka Aja Pühade Jeesuse Kristuse Kiriku Tallinna, Pärnu ja Narva koguduste naiste Abiühingu ja laste Algühingu tervituskaardid ning Jüri lasteaia Õie ja Vasalemma lasteaia Sajajalgne laste tervituskaardid ja Kanada laste eestikeelsed jõulutervitused.

Aastavahetus möödub Eesti kontingendil teenistusülesandeid täites.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast, staabiohvitseridest ja staabiallohvitseridest. Kokku ligi 165 kaitseväelast. Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles