Noored tantsivad tänavakultuuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Väga hästi tuleb välja!», «Ära mossita!», «Käed üles!» hüüab Joel Juht oma õpilastele treeningusaalis.
«Väga hästi tuleb välja!», «Ära mossita!», «Käed üles!» hüüab Joel Juht oma õpilastele treeningusaalis. Foto: Artur Sadovski.

Tallinnas täna algaval festivalil JJ Street Baltic Session panevad noored end proovile tänavatantsustiilides, mis on inspireerinud selliseid tänapäeva popikoone nagu Michael Jackson ja Justin Timberlake.


Tantsufestivali korraldaja Joel Juhti sõnul on ürituse eesmärk näidata, et tänavatants ei ole ainult see, mida MTVs näeme, vaid tegu on aastakümnetepikkuse kultuuriga.
«Salsa, džäss ja ballett on samamoodi tänavalt alguse saanud,» selgitab Juht, kes peab Eestis ainukest tänavatantsu õppekavaga kooli JJ Street Dance Company.


Eri rahvusest võistlejad


20-aastane Ita Puusepp on tantsukoolis õppinud alates selle avamisest ning esineb ka tänavusel festivalil. Tütarlapse sõnul teavad paljud inimesed vaid tänavatantsu kommertslikku poolt. «Ma ei saa öelda, et näiteks Justin Timberlake on läbinisti negatiivne, aga see on hoopis teine suund – tema kasutab seda tantsustiili, mis kasvas tänavalt välja, ja teenib sellega raha,» nendib ta.


Kolmepäevasel festivalil Tallinnas Salme kultuurikeskuses näitavadki tantsijad Eestist, Lätist, Leedust, Poolast, Bulgaariast ja Venemaalt, kuidas näevad välja sellised stiilid nagu popping, locking, hiphop ja house, mida staarid tihti oma koreograafias kasutavad.


Ühtlasi hakkavad eri rahvusest noored omavahel tantsimises võistlema.


«Võib-olla lükkab venelasi tagant see, et nende ühiskond on natuke rohkem alla käinud ja see kasvatab tantsijale vajalikku iseloomu,» oletab Juht, kuid lisab, et tegelikult ei olene oskused rahvusest.


27-aastane Juht ise on tantsuga tegelenud 25 aastat, millest viimased viis on pidanud tantsukooli ja nakatanud tantsupisikuga ka sadu teisi noori. Tema 21-aastane õpilane Kristiina Lees käib trennis neli korda nädalas juba kolmandat aastat.


Pole õigeid pidusid


«Olen Lõuna-Eestist pärit ja kui Joel käis seal workshop’i tegemas, inspireeris see mind nii, et otsustasin Tallinna noorsootööd õppima ja muidugi ka tantsima tulla,» räägib neiu.


17-aastane Peeter Lee on tantsinud ühe aasta ning selle aja jooksul trenni meelitanud ka hulga oma sõpru. Tänu sellele pandi kokku ka kooli esimene poiste tantsurühm.


«Sõbrad alguses mõtlesid küll, et mis tantsimine, lähen parem poksitrenni, aga kui uute õpilaste vastuvõtt oli, tulid proovima,» räägib Lee.


Kuigi noored tunnistavad, et oskavad hästi tantsida, ei kipu nad seda pidudel demonstreerima. «Tegelikult ei olegi Eestis selliseid õigeid underground-pidusid, kus tantsida,» tunnistab Lee. «On ainult mingid Hollywoodi peod, kus käib hoopis teine kontingent.»

Tänavatantsustiilid


• Popping – 1970ndatel funk-tantsust välja arenenud tänavatantsustiil, sisaldab järske liigutusi. Rahvasuus tuntud ka kui robottants (vt Michael Jackson).
• Locking – 1960ndatel alguse saanud stiil, kus sujuv liigutus ühel hetkel järsult katkeb, justkui tantsija paneks liigutuse lukku (vt Beyonce Knowles).
• Hiphop – selle stiili tähtsaimaks osaks peetakse 1970ndatel tekkinud breiktantsu, aga hiphop-tantsu võib segada ka popping’ut, locking’ut, džässi jt tantsustiile (vt Jamiroquai).
• House – 1980ndatel alguse saanud house-tantsus kasutatakse Aafrika, Ladina-Ameerika, džäss- ja moderntantsu elemente (vt Moby).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles