Loomakaitsjad: tööstuslikult peetavad kanad kannatavad valude käes (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi kanalas püütakse kanu treenida pesakastil käima, munevad mõned neist siiski kanala põrandale.
Kuigi kanalas püütakse kanu treenida pesakastil käima, munevad mõned neist siiski kanala põrandale. Foto: Jaanus Lensment

Eesti Loomakaitse Selts soovitab loomasõbraliku alternatiivina kanamune mitte tarbida, sest tööstuslikult peetavatele kanadele tehakse sageli ilma tuimestuseta operatsioone, mistõttu nad võivad kannatada pidevate valude käes.

Poelettidel pakutakse valdavas osas puuris peetavate, stressis ning tihti haiguste ja valude käes kannatavate kanade munasid, kirjutab Loomakaitse Selts enda koduleheküljel. Pidev valu, mille käes vabrikutes peetavad kanad piinlevad, tuleneb sellest, et nende nokaotsad on lõigatud. Selliseid operatsioone tehakse tihti ilma tuimestuseta ja sellest võivad areneda närvikudede kasvajad. Kanade haigestumisel ravitakse neid muuhulgas antibiootikumidega.

Masstootmises on igal linnul kasutada vähem kui A4-suuruse paberilehe jagu ruumi ja osa puuri pinnast on allapanuta võrestik. Sellistes tingimustes elavad kanad ei saa käituda vastavalt oma instinktidele ja haigestuvad tihti. Lisaks stressist tingitud haigustele esineb puurivõrestikust põhjustatud jalavigastusi, nahamarrastusi ja muljumisi. Puuriseinte vastu hõõrumise tõttu kaovad ka suled.

Looma- ja keskkonnasõbralikumad ning tarbijale tervislikumad munade tootmisviisid on loomakaitsjate sõnul mahetalupidamised ja vabapidamised. Vabalt peetavad kanad elavad küll kinnistes hoonetes, kuid nad pääsevad vabalt jooksuaeda, kus on sobiv pinnas siblimiseks.

Mahepõllumajanduslikul loomapidamisel arvestatakse loomade heaolu ja bioloogiliste vajadustega veelgi enam – kanadel on vaba juurdepääs ka välijalutusalale. Võimaldades kanadel käituda vastavalt oma instinktidele, on neile tagatud tunduvalt parem vaimne ja füüsiline heaolu, erinevalt puurides peetavatest lindudest. Õrrekanasid peetakse sarnastes hoonetes, kus vabalt peetavaidki, seega nad ei ela puuris, kuid neil puudub vaba pääs jooksuaeda.

Eesti Loomakaitse Selts soovitab kanamune ostes jälgida pakendil olevat märgistust, et teada saada, millisest tootmisviisist munad pärinevad. A-klassi ehk inimtoiduks mõeldud munadel on tootjakood, mille esimene number tähistab pidamisviisi: 0 – tunnustatud mahemunad; 1 – vabalt peetavate kanade munad; 2 – õrrekanade munad; 3 – puuris peetavate kanade munad.

Oma tervisest, keskkonnast ja loomade heaolust hooliv tarbija valib loomakaitsjate sõnul oma toidulauale kanamunade asemel midagi taimset ja tervislikku või eelistab numbriga 0 ja 1 tähistatud tootmisviisil peetud kanade mune – näiteks 0 EE 12345. Vabalt ja mahedalt peetavate kanade mune müüvad nii ökopoed kui ka mitmed laiema valikuga toidukauplused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles