E-etteütluse võitja loeb regulaarselt keelenõuannet

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Keele Instituudi keelenõuanne
Eesti Keele Instituudi keelenõuanne Foto: Eesti Keele Instituut

Tänavuse Vikerraadio e-etteütluse võitja Laura Valli sõnul aitab teda eesti keele reeglite ning uudissõnadega kursis hoida Eesti Keele Instituudi keelenõuande lugemine.

Valli ütles intervjuus Vikerraadio saatele «Uudis+», et etteütlus õnnestus tal ootamatult. «Olin selle ära unustanud, aga hommikusöögilauas tuli jutuks ja vend küsis, kas osaled.  ja mõtlesin, et peaks osalema küll. Keele ja eriti eesti keele vastu on alati huvi suur olnud, märtsikuu on eesti keele olümpiaadil käimine olnud. Vahepeal oli Valli eesti keelest eemal, sest õppis Suurbritannias ning siis oli tema töö- ja suhtluskeel inglise keel.

«Mere teema on minust kaugel, ma olen Lõuna-Eestist pärit ja sisemaa-inimene. Sõnadest oli «munsterroll» midagi sellist, mida ma kunagi kohanud pole, aga kuna diktori hääldus oli nii korralik, sai seegi õigesti kirja pandud,» rääkis naine.

Valli soovitas Eesti Keele Instituudi e-keelenõuande lehel aeg-ajalt pilku peal hoida. Ta rääkis, et kuna toimetab vahel teiste tekste, konsulteerib ta ÕSi ja keelenõuvakaga. «Seal on teised keelehuvilised küsinud sõnade kohta, mis probleeme tekitavad, neid saab tagantjärele uurida. Pluss seal ilmuvad artiklid, näiteks uute ÕSi lisandunud sõnade kohta,» ütles ta.

Muu emakeelega kirjutajate kategoorias võitja Lili Milani on Iraani päritolu geneetik. Intervjuust selgus, et ta on sündinud ja üles kasvanud Rootsis, osaliselt ka Eestis. «Kui Eestisse tulime, pidin eesti keelt õppima hakkama, sest käisin eestikeelses koolis alates 7. klassist,» ütles Milani, kes räägib eesti keelt nii perfektselt, et pole arugi saada, et tegu pole eestlasega.

«Munsterrollist ei teadnud ma midagi,» tunnistas Milani e-etteütlust kommenteerides. Samuti tunnistas ta, et «kontradmirali» õige kirjapildi otsis ta üles googeldades. Ta ütles, et pani sel aastal end e-etteütluses proovile, sest tahtis kontrollida, kui palju on tal veel meeles keskkooliajast, kui ta eksamite ajaks kõvasti keelereegleid tuupis.

Tänase emakeelepäeva puhul toimus Vikerraadios üheksandat aastat e-etteütlus, millest tänavu võttis osa ja registreeris oma tulemuse 5573 inimest.

Kõige kiiremini ja korrektsemalt kirjutasid etteütluse Laura Valli (üldvõitja, täiskasvanute kategooria), Kärt Talsi (filoloogide kategooria), Carolyn Lumi (õpilaste kategooria), Lili Milani (muu emakeelega) ja Aivar Paidla (välismaal elavad eestlased).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles