Euroopa Komisjon tutvustas ulatuslikku põllusektori abipaketti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad
Lehmad Foto: Peeter Kümmel

Euroopa Komisjon käivitas raskustes olevate põllumeeste toetuseks erimeetmed; muu hulgas lubab Komisjon ajutiselt piimatootmist piirata ning suurendab riigiabi määrasid, kaalumisel on ka lisatoetused sealihasektorile.

«Euroopa Liidu põllumeeste huvides olen ma valmis kasutama kõiki instrumente, mille seadusandjad meie käsutusse on andnud, nii lühikeseks kui pikaks perspektiiviks,» ütles Euroopa Komisjoni põllumajandusküsimuste volinik Phil Hogan Komisjoni pressiteate vahendusel.

«Peame kasutama asjakohaseid vahendeid ja tegevusi, et aidata põllumeestel volatiilsetes tingimustes toime tulla, andes neile samas ka kiiret abi. Tänane vastus on põhjalik ning hõlmab nii palju ettepanekuid kui võimalik,» lisas volinik. Koos septembris kinnitatud 500-miljonilise abipaketiga hõlmavad erimeetmed kahe aasta jooksul enam kui 1 miljardit eurot.

Muu hulgas tegi Komisjon Euroopa Liidu liikmesriikide põllumajandusministritele ettepaneku ajutiselt lubada piimandusvaldkonna tootja- ja sektoriorganisatsioonidel ning ühistutel kehtestada vabatahtlikud tootmis- ja tarnimispiirangud. Ettepaneku alus on ühtse turu reeglite punkt, mis näeb säärase võimaluse ette põllumajandussektorile, kui turul on aset leidnud tõsine tasakaalustamatus.

Euroopa Komisjoni teatel on see äärmiselt erandlik meede, mis peab kaitsma ka Euroopa Liidu siseturgu. Selle sätestas esmakordselt 2013. aastal vastu võetud ühtne põllumajanduspoliitika, ent seni ajutist kriisimeedet kasutatud ei ole. Nüüd aga on Komisjoni hinnangul tingimused täidetud.

Samuti on Komisjon nõus ajutiselt lubama riigiabierandit, mis võimaldaks liikmesriikidel maksta põllumehele toetust kuni 15 000 eurot aastas, kusjuures liikmesriigiti summa ülempiir ei erine. Meedet saaks Komisjoni teatel rakendada kiiresti.

Lisaks soovib Komisjon ajutiselt suurendada sekkumismehhanismi mahuläve piimapulbrile ja võile. Kui praegu on need vastavalt 109 000 tonni ja 60 000 tonni, siis ajutiselt tõstetaks need 218 000 tonnini ja 100 000 tonnini. «Säärasel viisil seame enda selgeks kohustuseks toetada fikseeritud sekkumishinda,» teatas Komisjon.

Seoses ettepanekutega kehtestada sealihasektorile uus eraladustamise toetusskeem, asub volinik Hogan säärase paketi kehtestamist kaaluma. «Kava detailid, sealhulgas selle kehtestamise ajakava, on veel selgitamisel,» seisab pressiteates.

Täienduseks 2015. aasta septembris eraldatud 30 miljoni euro suurusele täiendavale sealiha- ja piimasektori promotsioonimeetmele, lisab Komisjon meetmele nüüd juurde veel 30 miljonit eurot, et katta turumoonutustest tekkinud kulud.

Vene põllumajandusembargo osas teatas Komisjon, et töötab pidevalt keelu tühistamise suunas, ent seni oi ole hoolimata pingutustest midagi juhtunud. «Siiski on astutud märkimisväärseid samme kolmandate riikide kehtestatud alusetute või ebaproportsionaalsete fütosanitaarsete meetmete kaotamiseks. See hõlmab USA, Jaapani, Brasiilia ja Ukraina turge,» teatas Komisjon.

Täiendavate meetmetena jätkab Komisjon ka tootja positsiooni edendamist tarneahelas, asub pidevalt analüüsima sealihaturgu ning sealseid hindu, kaalub põllumajandussaaduste ekspordikrediidiskeemi kehtestamist ning töötab koos liikmesriikidega nende regionaalarengu pakettide kallal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles