Gruusia sõja järgne Kaukaasia lainetab Moskvani

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruslan Jamadajev ja Vladimir Putin.
Ruslan Jamadajev ja Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru

Üks riigiduuma endine liige tegi kolmapäeva õhtul saatusliku vea – lasi alla oma soomustatud Mercedese akna. See viga maksis Ruslan Jamadajevile elu otse Putini peakontori akende all.

Valgeks majaks nimetatud Vene valitsuse peakorter Smolenski kaldapealsel peaks olema Vene riigi üks turvatumaid objekte. Ometi ei valmistanud palgamõrvarile mingit raskust viia oma veretöö täide sellest sadakonna meetri kaugusel liiklusfoori taga ning sündmuskohalt haihtuda.

Ohvriks langenud Ruslan Jamadajev ning tema kõrval istunud raskelt haavata saanud Tšetšeenia sõjakomandant kindralpolkovnik Sergei Kizjun olid väidetavalt enne käinud k Kremli kõrge ametniku vastuvõtul. Mahalastu vanem vend Sulim, ja seega tegelikult kogu tema pere, sattus juba mõned kuud tagasi teravasse vastuseisu Tšetšeeniat valitseva Ramzan Kadõroviga.

Viimase pressisekretär Lema Gudajev ruttas kõiki kahtlustusi ümber lükkama ning avaldas arvamust, et mõrva eesmärgiks oli Tšetšeenia ja kogu Põhja-Kaukaasia olukorra destabiliseerimine.

Lugedes viimaste nädalate uudiseid Tšetšeeniaga piirneva Inguššia kohta, on sealset situatsiooni raske stabiilseks nimetada. Näiteks üleeile tulistas keegi kohaliku rahandusministri autot, selle juht sai kergelt haavata. Päev varem lükkasid kohalikud võimud ümber kuuldusi, et tule alla sattus Venemaa riigikontrolli juhi autokolonn, kuid samal päeval ründasid granaadiheitjate ja automaatidega isikud siseministri turvateenistust.

Samal ööl sai granaadiheitjatest kannatada siseministeeriumi relvaladu. Kõigest päev varem plahvatas Karabulaki linna prokuröri värava ees pomm. Päev enne seda lendas õhku president Zjazikovi sugulase auto, too sai plahvatuses raskelt vigastada. Paar päeva varem jõudis avalikkuse ette Moskva lähedases asulas Vene jõustruktuuridele kuuluvas eramus poolsurnuks piinatud inguššia ettevõtja lugu.

Tuntud Venemaa Põhja-Kaukaasia ekspert ja kirjanik Julia Latõnina nimetas viimaseid sündmusi riigi lagunemise märgiks. «Kõik asjatundjad, mina nende seas, ennustasid olukorra teravnemist Vene-Gruusia sõja tagajärjel,» nentis ta.

«Seespidine lagunemine algab inimeste karistamatuse tundest, kui nad tapavad kuueaastase lapse, tembeldades ta sissivõitlejaks. Moskva «kaukaasiastumine» on õudne, sest varem toimus see kaugel Kaukaasias, aga nüüd pealinnalähedases eliitrajoonis.»

Kolme aasta eest küsis ajaleht Nezavissimaja Gazeta asjatundjate arvamust – kas probleemid tulevad sellest, et riigipea Putin ei hooli või ei saa tõest infot Kaukaasias toimuva kohta?

«Arusaadavalt käib võitlus Potjomkini küla eest, mida nimetatakse Põhja-Kaukaasiaks. Kelle jaoks seda ehitatakse? See on võitlus Potjomkini küla eest avaliku arvamuse ja rahvusvahelise üldsuse tarbeks – tuleb luua mulje, et seal liiguvad asjad positiivses suunas. Probleem on selles, et nn positiivne protsess on võlts. Siseprobleemid on aina teravnenud,» sõnas siis analüütik Dmitri Oreškin.

Pärast Jamadajevi külmaverelist tapmist Moskva südalinnas avaldas üks Vene duumaliikmetest arvamust, et küllap on tegu grusiinide kättemaksuga tema vennast pataljoniülema eduka sõjategevuse eest Tshinvalis.

Kõik jäljed viitavad grusiinide eriteenistustele, teatas eile ka Abhaasia julgeoleku juht Juri Ašuba, kelle kabineti akende all plahvatas ööl vastu neljapäeva lõhkeainet täis Žiguli.

Eile demonstreerisid Gruusia võimud kätte saadud Vene sõjaveokit, kus oli detonaatoritega varustatud lõhkeainet ning Gruusia relvajõudude vorme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles