Ansip: rahastamisskandaali ei pea juhtima kriminaalmenetluse kaudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade vabariigi valitsuse hoonele ehk Stenbocki majale.
Vaade vabariigi valitsuse hoonele ehk Stenbocki majale. Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip märkis tänasel valitsuse pressikonverentsil, et ainuüksi raha küsimine ei ole Eesti seaduste järgi kuritegu, kuid see on eetiliselt vale, seetõttu oli avalikkusel õigus saada Savisaare rahastamisskandaali kohta infot.

Ansipi kinnitusel on kõigil valitsuse julgeolekukomisjoni liikmetel veendumus, et Edgar Savisaar küsis endiselt kõrgelt KGB ametnikult raha nii kiriku ehitamiseks kui partei rahastamiseks.

«Raha küsimine Eesti seaduste järgi ei ole kuritegu ega kriminaalkorras karistatav, ka mitte selles faasis, kus raha Eestisse imbumine tõkestati. Tegu pole mitte kuriteo, vaid eetiliselt halva teoga,» põhjendas Ansip, miks selle info põhjal menetlust ei alustata.

«Ma ei jaga arvamust, et seda asja [rahastamisskandaali asjaolude selgitamist - toim.] peaks juhtima kriminaalmenetluse kaudu. Eetikal ja moraalil peaks olema märksa olulisem koht riigijuhtimises, kui on praegu,» arvas valitsusjuht.

«Kui meie eriteenistused on tuvastanud mingid faktid, mis viitavad, et mõni erakonnajuht võib sattuda sõltuvusse mõne teise riigi eriteenistusest või huvigruppidest, siis minu arusaamine on selline, et inimestel on õigus teada, olla informeeritud. Seda õigust ei pea ilmtingimata realiseerima kriminaalprotsessi kaudu.»

«Nüüd on tõendid on Eesti rahval teada, rahvas saab ise otsustada, kas nad saavad neid inimesi edaspidi usaldada või mitte,» jätkas peaminister.

Pime usk ja manipuleerimine

Samas avaldas Ansip lootust, et seda ei juhtu enam kunagi, et Eesti inimesed Edgar Savisaart nii palju usaldaksid, et ta saaks valitsusjuhiks. «Mõned ei hinda enam olnut, nagu see on olnud, ignoreerivad fakte. Mõnede väärtushinnangute kujunemises pole ratsionaalsel argumentatsioonil enam kohta, on ainult pime usk,» kritiseeris ta neid, kes kapo asemel Keskerakonna esimeest usuvad.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on rahastamisskandaali faktide üle otsustamine rahva käes. «Püüda otsustamist delegeerida mis tahes manipulatsioonidega julgeolekuasutustele või kohtutele, ei ole õige,» arvas ta. «Mul on siiralt kahju, et manipuleeritakse, segatakse kiriku ehitus ja rahastamine millessegi muusse - mahitatud raha toomisse poliitikasse. Kahju, et manipuleeritakse nende usklikega, kes ootavad kiriku valmimist, neid on petetud,» leidis Aaviksoo.

Haridusminister Tõnis Lukas lisas: «Suur osa kodanikke tunneb muret selle pimeda usu pärast, et üks inimene on oma kaaskonna meelest pühaku staatuses. Nüüd ei ole see, mida Edgar Savisaar ütleb, enam tähtis. Moraalses mõttes on Savisaar minevik. Aga kui erakonna tulevane juht Kadri Simson kapo tegevust hinnates kasutas väljendit, et kapo ei ole moraaliasutus, siis see on vale. Kapo ülesanne ei ole pärast käsi hõõruda ja uurida, mis on toimunud, vaid ennetada pahandusi, katastroofe, riigireetmist - ja see on seotud moraalsete väärtustega. Nii et kapo on moraaliasutus,» rõhutas Lukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles