Vare: skandaali eesmärgiks võib olla Jakunini kõrvaldamine

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Jakunini minevikku vaadates torkab teravalt silma, et mees on tihedalt seotud Venemaa eriteenistustega.
Vladimir Jakunini minevikku vaadates torkab teravalt silma, et mees on tihedalt seotud Venemaa eriteenistustega. Foto: AP / Scanpix

Transiidiekspert Raivo Vare rääkis Kuku raadio saates «Kuum Kukus», et Edgar Savisaare ümber puhkenud skandaali eesmärgiks võib olla Vene raudtee juhi Vladimir Jakunini ametist vabastamise saavutamine.

«Ei ole üldse välistatud (et konkurendid püüavad Jakuninit ametist kangutada – toim.), sellepärast et olles kuulunud sellesse Piiteri kitsamasse ringi, on ta kogu aeg olnud nii-öelda silmapiiril ja veel kõvematele ametikohtadele nomineerimisel, aga alati on midagi vahele tulnud ja keegi on ju selle vaheletuleku organiseerinud ja vastu töötanud,» rääkis Vare.

«Kui me räägime isikukeskses kontekstis, siis ma arvan, et on piisavalt palju huvilisi ka Venemaal, kellele pakuks huvi sellise olulise isiku võtmepositsioonilt kõrvaldamine ja seda ei tasuks alahinnata,» lisas ta.

Vare sõnul tundus talle kummaline, et suurte kogemustega Jakunin hakkaks avalikes kohtades Savisaarega rahaasju arutama. «Me väga tihtipeale kaldume nägema ainult omaenda enesekeskset loogikat, aga teinekord tasub vaadata puude tagant ka metsa poole ja see mets on päris suur ja võimas taiga,» ütles ta.

Transiidiekspert tõi ka välja, et kuigi formaalselt on Jakunini positsiooniks ühe väga suure ärikonglomeraadi ehk Vene raudtee eesotsas olek, on tema sidemed, mõju ja huvid tegelikult hoopis teist liiki. Näiteks on Jakunin kirjutanud raamatu Venemaa geopoliitikast ja kaitsnud doktoritöö riigipoliitika ülesehitamisest, märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles