Herman Simmi sõbrad ründavad peaministrit

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaitseministeerium

Riigireeturiks tembeldatud Herman Simmi tuttavad protesteerivad peaminister Andrus Ansipi resoluutse kõnepruugi vastu, millega Simm otsesõnu süüdlaseks kuulutati.


«See on selge inimõiguste rikkumine, et Andrus Ansip härra Simmi enne süüdimõistvat kohtuotsust juba kurjategijaks nimetab,» ütleb Šveitsi-Balti Kaubanduskoja president Jürg Würtenberg. Tema tutvus Simmiga viimase kaitseministeeriumis töötamise ajal, kui organiseeris Eesti kaitseväele abi korras partii konserveeritud ja kasutamata sõjaväeveokeid.


Würtenbergiga sama meelt on rahvusvaheliste suhete õppejõud Juhan Värk, kes tunneb Simmi 1980. aastate lõpust. «Sellest, et ajakirjandus Simmi suhtes otseseid termineid kasutab, võib veel suure järeleandmisega ehk aru saada, kuid kui Eesti tahab end õigusriigiks pidada, siis peaministri kasutatud sõnad on küll lubamatud,» sõnab ta.


Mis siis olid need väljendid, mida Värk ja Würtenberg Ansipile süüks panevad? «Süüdlane on meil käes. Kõik reeturid peavad arvestama, et nad jäävad ükskord vahele. 15 aastat vangistust on liiga vähe.»


Euroülikoolis ja mitmes teises kõrgkoolis loenguid pidav Värk peab kohatuks just Ansipi hinnangut, et 15 aastat vangistust on liiga vähe.


«Kuigi me räägime võimude lahususest, siis võib Ansipi öeldut tõlgendada kohtu otsese mõjutamisena,» ütleb ta. «Ma ei hakka üldse arutama keskerakondlase Max Kauri blogis öeldud arvamust, et Simm ja tema abikaasa tuleks otsejoones USAsse Texase osariiki trans­portida ja elektritoolile istuma panna.»


Eesti-Vene suhteid puudutavat doktoritööd lõpetav Värk on varem töötanud riigikogu ja politseiameti nõunikuna.

Ansip: see võis olla vääratus


Valitsuse meedianõunik ütles, et «kui peaminister mõnes intervjuus väljendas end ebakorrektselt, siis oli see sõnavääratus või ajakirjaniku tõlgendus.»


Näiteks seisab postimees.ee antud intervjuus Andrus Ansipiga: ««Ka reeturid peavad sellest juhtumist aru saama, et oma tegevusega jäävad nad vahele ükskord niikuinii ning saavad karistada,» ütles Ansip. Peaminister lisas, et ta ei taha küll kohtumõistja rolli astuda, kuid 15 aastat vangistust riigireetmise eest on tema meelest ülimalt leebe karistus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles