Riigifirmad kaotavad sadu miljoneid kroone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK.
RMK. Foto: Toomas Huik.

Värske riigieelarve eelnõu pigistab riigifirmade rahakotist priskeid dividende, mida ei häbeneta võtta ka kahjumis firmadest.


Dividende tahetakse tuleval aastal maksma panna peaaegu kõik riigiettevõtted. Kõige enam tuleb oma sääste ära anda Riigimetsa Majandamise Keskusel. «RMK-l tekib kasum, mille jaotamata osa saab välja võtta ja seda on 2009. aasta eelarvesse kavandatud 680 miljoni krooni ulatuses,» lausus keskkonnaministeeriumi pressiesindaja.


Kümme miljonit peab riigile tuleval aastal loovutama ka Eesti Post, kes on viimased aastad kasumi asemel kahjumit teeninud. Postifirma nõukogu esimehe Meelis Atoneni sõnul tuli talle selline plaan üllatusena. «Eesti Post on firma, mis võitleb kahjumiga,» rääkis ta. «Sellises olukorras dividende võtta on väga vale. Korralik omanik nii ei teeks.»


Samas tõdes ta, et kui poliitikud nii otsustavad, tuleb firmal leppida, paratamatult kuskilt kulusid kokku hoida ja hindasid tõsta.


123 miljonit krooni peab riigile loovutama Eesti Energia, 75 miljonit Lennuliiklusteeninduse AS ja 100 miljonit Tallinna Sadam.


Viimati nimetatud firmad kuuluvad majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalasse. Ministeeriumi pressiesindaja Gea Otsa sõnul kavandati alguses riigituludesse dividendidena 86 miljonit krooni. «Läbirääkimiste käigus, mõistes rasket olukorda riigieelarve tulude poolel, andsime juurde 248 miljonit krooni,» märkis ta.


Rahandusministeeriumi pressiesindaja Kristi Jõesaare sõnul planeeritakse dividende võtta ka nende haldusalas olevatest firmadest ja asutustest. Eesti Pank peaks seetõttu loovutama 200, Eesti Loto 102 ja Eesti Telekom 300,125 miljonit krooni.


«Vaadates majandustulemusi, on selline prognoositav dividendide maht optimaalne, mis aga ei tähenda, et ettevõtte üldkoosolek sellise otsuse kindlasti teeb,» lisas ta.

Riigifirmade dividende


Firma    Dividendid (mln kr)
Riigimetsa Majandamise Keskus    680
Eesti Pank    200
Eesti Loto    102
Eesti Telekom    300
Eesti Energia    123
Eesti Loots    8
Eesti Post    10
Tallinna Sadam    100
Teede Tehnokeskus    2
Lennuliiklusteeninduse AS    75
Tehnokontrollikeskus    1
Levira    14,9
Eesti Geoloogiakeskus    0,22
Eesti Keskkonnauuringute Keskus    0,2
Tartu Keskkonnauuringud    0,1
Eesti Kaardikeskus    0,05
Eesti Metsataim    2,565

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles