Valitsus osales nädal aega kestnud NATO kõrgetasemelisel õppusel

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
04.02.2016. Tallinn. 
Justiitminister Urmas Reinsalu (vasakul) ja töö- ja tervishoiuminister Jevgeni Ossinovski (paremal) Valitsuse pressikonverentsil. 
FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
04.02.2016. Tallinn. Justiitminister Urmas Reinsalu (vasakul) ja töö- ja tervishoiuminister Jevgeni Ossinovski (paremal) Valitsuse pressikonverentsil. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Valitsus osales nädal aega kestnud NATO kõrgetasemelisel õppusel CMX16 (Crisis Management Exercise), mille jooksul toimus kokku viis valitsuse ja kaks Vabariigi Presidendi juhitud riigikaitse nõukogu istungit.

Tegemist oli NATO õppusega, millest võtsid üheaegselt osa NATO peakorter, sõjalised väejuhatused, liikmesriikide pealinnad ja alalised esindused NATO juures, seisab valitsuse kommunikatsioonibüroo pressiteates. Õppuse stsenaariumis oli olulisel kohal Walesi tippkohtumisel vastu võetud NATO tegevuskava liitlasriikide kaitsmisel.

«Kuigi Eestit ei ohusta sõjaline oht, siis on väga oluline, et NATO harjutab regulaarselt läbi protseduure ja otsustusmehhanisme, kuidas toimib koostöö liitlasriikide pealinnade, NATO peakorteri ning sõjaliste väejuhatuste vahel,» ütles peaminister Taavi Rõivas.

Samuti on peaministri sõnul oluline, et Eesti lähtus õppuse korraldamisel laiapindse riigikaitse põhimõtetest, selles osalesid kõik ministeeriumid ning harjutus viidi läbi võimalikult realistlikult.

«NATO õppuses osales kogu valitsus, mängides koos julgeoleku ning siseturvalisuse eest vastutavate ametitega läbi kõik vajalikud otsustusprotsessid. Minu jaoks on oluline, et iga valitsuse liige teaks täpselt, kuidas kriisiolukorras tegutseda - kui me pingutame õppustel, siis oleme valmis ka igaks tegelikuks olukorraks,» ütles Rõivas.

«Olen kindel, et õppusel on positiivne mõju ja see oli väärtuslik kogemus Eesti julgeoleku tugevdamisele,» ütles Rõivas. «Igast hästi läbi viidud õppusest õpitakse, et teha asju paremini. Lisaks siseriiklikele tegevustele on õppus tugevaks sisendiks juulis toimuvale NATO Varssavi tippkohtumisele,» lisas peaminister Rõivas.

Peaminister rõhutas, et ütlus «Eesti on hästi kaitstud», ei ole klišee, vaid realistlik hinnang meie iseseisvale kaitsevõimele, meie liitlassuhetele ja oma ala professionaalidele, kes töötavad Eesti riigi kaitse nimel.

Alates 2014. aastast on valitsus läbi viinud seitse istungit, kus on harjutatud kriisi korral juhtimist. Aastatel 1991-2014 toimus Eestis vaid üks strateegilise tasandi riigikaitseline õppus.

CMX16 viidi läbi 9.-16. märtsil ja see toimus juba 20. korda alates 1992. aastast. Õppuse koordinaatoriks Eestis oli välisministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles