Keskerakond ja Kesknädal peavad autoriõiguste rikkumise eest maksma kahjutasu (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesknädal.
Kesknädal. Foto: Raigo Pajula

Harju maakohus rahuldas täna osaliselt fotograaf Jill Greenbergi hagi Eesti Keskerakond MTÜ ja MTÜ Vaba Ajakirjandus vastu.

«Kohus mõistis Eesti Keskerakond MTÜ-lt fotograaf Jill Greenbergi autoriõiguste rikkumise eest välja 2800 eurot ning MTÜ-lt Vaba Ajakirjandus 9800 eurot,» teatas Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots.

Kohus nõustus hageja väidetega, et kostjad Eesti Keskerakond MTÜ ja MTÜ Vaba Ajakirjandus kasutasid ilma Jill Greenbergi kui autori loata viimase loodud fotot rikkudes nii autori varalisi ja mittevaralisi õigusi.

Kohus ei nõustunud hageja Jill Greenbergi väidetega, et kostja peavad ühe rikkumise eest tasuma mitmekordseid varalise ja mittevaralise kahju hüvitisi. Kohus ei nõustunud ka hageja väitega, et kostjate ühise poliitilise tegevuse tõttu vastutab Eesti Keskerakond MTÜ kostja MTÜ Vaba Ajakirjanduse tegevuse eest.

Kohus asus seisukohale, et kumbki kostjatest vastutab iseseisvalt hageja õiguste rikkumise eest. Pooled võivad esitada otsuse peale apellatsioonkaebuse 30 päeva jooksul alates otsuse kättetoimetamisest.

Keskerakond pole rahul

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütles Postimehele, et otsusega rahul ei olda ja see kaevatakse edasi. «Me tahaks selles osas edasi vaielda. Kohus juba ütles, et Keskerakonna vastutus ei ole tegelikult nii suur nagu hagejad püüavad näidata,» lisas Pukk.

Tema sõnul pakkusid MTÜ Vaba Ajakirjandus juristid, et kompenseerida võiks pildi kasutamist sellise hinnakirja alusel, nagu Eestis fotosid ajakirjandusele müüakse. «Aga mitte nii suur nõuet tasuda,» osutas Pukk algsele 57 000 euro suurusele kahjutasule.

Greenbergi esindaja Karmen Turk ütles, et otsus on alles analüüsimisel.

Greenbergi fotoseeria Nutvad lapsed olid tehtud poliitpropaganda vastu. Ajalehes Kesknädal kasutati fotot autorilt luba küsimata Eesti presidenti halvustavas kontekstis. Greenbergi fotot kasutati 2011. aastal Kesknädala reklaamis, kus kutsuti üles eraldama Ärma talule kuluvat raha lasteaedadele. Reklaamile vajutades avanes Kesknädala tellimise hinnakiri. Alguses nõudis Greenberg 57 000 euro suurust kahjutasu. Kostja esindaja aga pakkus kahekohalist summat. Kui kohus soovitas pooltel kompromissi leida, nõustus Greenberg vähendama kahjusummat 30 000 euroni ning isegi alla selle, kuid kokkulepet ei saavutatud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles