Fotoagentuuri juht: kohus mõistis Kesknädalalt välja väga suure summa (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Art Soonets.
Pildil Art Soonets. Foto: Sille Annuk

Scanpixi fotoagentuuri Baltimaade juht Art Soonets leidis, et Harju maakohus mõistis kuulsa Ameerika fotograafi Jill Greenbergi autoriõiguste rikkumise eest välja Eesti mõistes väga suure summa.

Kohus mõistis MTÜ-lt Eesti Keskerakond fotograaf Jill Greenbergi autoriõiguste rikkumise eest välja 2800 eurot ning MTÜ-lt Vaba Ajakirjandus (annab välja ajalehte Kesknädal – toim) 9800 eurot.

«9800 eurot on meie mõistes ikka väga suur raha,» tõdes Soonets ja nentis, et ta ei usu, et ükski Eesti fotograaf suudaks kohtult sellise summa välja nõuda.

Soonets tõi välja, et näiteks 2008. aastal, kui piltide hinnad olid veel laes, said nemad kohtuvälise leppe käigus ühelt suurelt elektroonikafirmalt piltide autoriõiguste rikkumise eest 6000 eurot. Ettevõte kasutas kogu Baltikumis reklaampildina ilma õigusteta fotot. «See võttis pool aastat aega ja see maksti meile ära,» meenutas ta.

Soonets tõdes, et kui mujal maailmas on karistused autoriõiguste rikkumiste eest üldiselt väga karmid, siis meil on see veel lapsekingades. Tavaliselt küsitakse Eestis Soonetsi sõnul ühe pildi väärkasutuse eest mõnisada kuni tuhat eurot ning kohtusse üldiselt ei minda.

«Kuna tegu on välismaise fotograafiga, siis välismaal mõeldakse hoopis teistmoodi nendest summadest,» lausus ta. Soonets usub, et summa saigi nii suur seetõttu, et tegu oli välismaise fotograafiga, kelle puhul vaadeldi tema päritoluriiki ja tööde hindu.

Kui Eestis algavad fotoagentuuris üksikute piltide hinnad umbes 10 eurost, siis lombi taga keegi tema sõnul vähemast kui 40 eurost ei räägi.

See, et Jill Greenberg nõudis alguses 57 000 eurot, on Soonetsi arvates siiski absurd. «Ma võin küsida miljoni ka, aga keegi ei rahulda seda.»

MTÜ Vaba Ajakirjandus, mis annab välja Keskerakonna häälekandjat Kesknädal, ostab Scanpixilt pilte ühe kaupa. Ühtegi probleemi või võlga Scanpixil hetkel MTÜga ei ole. Ajalehe Pealinn arveid maksab näiteks Tallinna linnavalitsus. 

«Nad on küll meie kliendid, aga me ikkagi monitoorime neid ja kui on midagi valesti tehtud, siis me anname teada,» tõdes Soonets. Lepinguliselt kliendilt võib foto väärkasutamise eest välja mõista kuni kümnekordse turuhinna ehk 500 eurot, kuna pildi tavaliseks kasutushinnaks on märgitud 50 eurot. 

Soonets loodab, et lahend innustab ka edaspidi autoriõiguste rikkumise korral rohkem kohtusse pöörduma.

Greenbergi fotoseeria Nutvad lapsed olid tehtud poliitpropaganda vastu. Ajalehes Kesknädal kasutati fotot autorilt luba küsimata Eesti presidenti halvustavas kontekstis. Greenbergi fotot kasutati 2011. aastal Kesknädala reklaamis, kus kutsuti üles eraldama Ärma talule kuluvat raha lasteaedadele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles