Riigikogu ei hakka presidendi abikaasa esindustasu maksmise korda muutma (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigikogu lükkas täna koalitsiooni häältega tagasi opositsioonilise Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ettepaneku muuta presidendi abikaasale esindustasu maksmise korda.

EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme ütles riigikogus, et enne president Toomas Hendrik Ilvese abiellumist esitatud eelnõuga soovisid saadikud muuta seaduse õiglasemaks. «Praegu oleme me olukorras, kus presidendi abikaasa ametihüve saab inimene, kes oli abielus presidendi ametisoleku viimasel päeval, ükskõik kas ta on olnud abielus temaga ühe päeva või terve ametiaja, samal ajal kui mitte midagi ei saa inimene, kes on olnud presidendiga eelnevalt tema ametiajal abielus,» rääkis ta.

EKRE ettepaneku järgi oleks presidendi abikaasa esindustasu suurus hakanud sõltuma presidendi abikaasaks oleku ajast. «See ei ole õiglane, kui tõesti Evelin Ilves kannatas üheksa aastat oma abikaasat välja ja ei saa selle eest üldse mitte midagi, ja siis tuli keskeakriis ja suur armastus ja selle eest Eesti maksumaksja premeerib meie Liivimaa naabrit väga heldelt. See ei ole meie meelest lihtsalt õiglane,» ütles Helme riigikogus.

Praegu saab presidendi abikaasa presidendi volituste lõppemise järel tasu, mis moodustab 20 protsenti presidendi palgast.

Helme sõnul arutasid EKRE saadikud ka kogu ametihüvede paketi muutmist, kuid leidsid siis, et selline muudatus ei leiaks riigikogus toetust. «Meie meelest on tõepoolest ka nii, et presidendil on liiga helded ametihüved ja ka tema abikaasal on liiga helded ametihüved,» lisas ta.

Põhiseaduskomisjoni kuuluva reformierakondlase Andre Sepa sõnul arutas komisjon muu hulgas seda, kuivõrd oluline on presidendi abikaasale üldse 20-protsendilist esindustasu maksta. Tema sõnul näeb seadus presidendile volituste lõppemise järel ette ametipensioni, mille suurus on 75 protsenti presidendi palgast ja mis peaks tema kõikvõimalikud kulud katma.

«Seadus ei näe ette, milleks seda pensioni kasutatakse. Võimalik, et president näeb seda kasutamist ka oma eelnevate abikaasade või oma laste, ükskõik kas presidentuuri ajal või enne seda või pärast seda, ülalpidamiseks,» ütles ta.

EKRE eelnõu otsustas komisjon siiski mitte toetada ja tegi ettepaneku hääletada see menetlusest välja. Ettepaneku poolt oli täiskogus 40 ja selle vastu hääletas 23 riigikogu liiget.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles