Riik kaalub piiriäärsete maade omanikele lisaraha maksmist (3)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Hanno Pevkur tutvustas kavandit piiritaristu ülesehitusest
Siseminister Hanno Pevkur tutvustas kavandit piiritaristu ülesehitusest Foto: Kuvatõmmis videost

Siseminister Hanno Pevkur kinnitas, et riik kaalub Eesti-Vene piiri äärde jäävate maade omanikele kinnisvarahindaja antud hinnast kõrgema kompensatsiooni maksmist, et vältida konflikte.

«Me ei ole tahtnud minna inimestega konflikti,» ütles Pevkur valitsuse pressikonverentsil. «Seetõttu kaalume üsna tõsiselt seda, et ka neile, kellega oleme juba kokkuleppe saavutanud, maksta erinevat hinda sellest, mille pakkus meile välja kinnisvarahindaja.»

Meedias on räägitud sellest, et piiriäärsete maade hinnad on väga väikesed. «Jah, see on olnud turuosalise hinnang, Domus Kinnisvara on meile need hinnangud andnud,» märkis Pevkur. Ta selgitas, et eraldi on hinnatud maad ja metsa ning tõepoolest on tulundusmaa, millega piiri ääres pole eraldiseisvalt võimalik midagi teha, madala hinnaga.

«Tuleb mõista, et inimestel on oma omandis olevate maadega ka muud, emotsionaalsed sidemed kui vaid tuim maa hind, seetõttu väga tõsiselt kaalume seda, et tulla inimestele vastu ja maksta rohkem, kui kinnisvaraekspert on hinnanud.»

Pevkuri sõnul on eesmärk mitte jõuda sundvõõrandamise protsessi, vaid alustada piiri ehitustöödega juba sel aastal.

Praegu käivad riigil läbirääkimised piiriäärsete maade väljaostmiseks veel 13 maaomanikuga.

Pevkur rõhutas valitsuse pressikonverentsil, et kui valitsus otsustab maaomanikele lisakompensatsiooni maksta, koheldakse kõiki võrdselt – ka neid, kellega juba varem kokkulepped saavutatud.

Summa, mida makstakse lisaks, on veel valitsusel arutusel, seetõttu ei osanud ta veel öelda, kas tegu on mingi teatud summa või koefitsiendiga ekspertsummast. Siseminister kinnitas aga, et sellest hoolimata kavatsetakse piiriehituseks ette nähtud eelarvesse jääda.

Siseministri sõnul  tahetakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva-aastaks 10-meetrine piiritaristu valmis saada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles