Aeg ei usu, et Raivo Susi järjekordse riigireeturi vastu välja vahetatakse (3)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg.
Raivo Aeg. Foto: Liis Treimann

Riigikogu liige ja endine kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg (IRL) ütles Venemaal spioneerimises süüdistatud lennuärimehe Raivo Susi juhtumit kommenteerides, et ta ei usu, et Susi hakatakse mõne Eesti vanglas istuva riigireeturi vastu välja vahetama.

Ühe versiooni järgi võttis Venemaa julgeolekuteenistus FSB riikliku relvamüügifirmaga Rosoboroneksport läbirääkimisi pidanud lennundusärimehe Raivo Susi (52) kinni ja süüdistab teda spioneerimises lihtsalt selleks, et vahetada ta välja mõne Eestis vangis istuva oma agendi vastu.

«Minu arusaamist mööda ei ole see nüüd küll teema, kus hakatakse mingisugust riigireeturit Vene Föderatsioonile välja andma,» kommenteeris Aeg.

Endine kaitsepolitsei peadirektor tõdes, et temale ei ütle Raivo Susi nimi igatahes midagi. Igal juhul ei saa tema arvates olukorda võrrelda kaitsepolitseiniku Eston Kohveri juhtumiga.

«Muidu see muutub teistpidi farsiks, et kui keegi kuskil jälle sisse kukub, siis võtavad venelased suvalise selle riigi kodaniku vahi alla ja saadakse oma spioon kätte. See ei ole ka võimalik.

Ta lisas, et kodaniku seisukohast pole vahet, kas tegu on lihtsalt ettevõtja või riigiametnikuga, aga antud juhul on asjaolud väga segased ning ka meie julgeolekuasutused ja välisministeerium ei ole juhtunule kuidagi reageerinud.

Kuna tegemist on Eesti vabariigi kodanikuga, siis on poliitiku sõnul selge, et Eesti peab tegema kõik endast sõltuva, et inimest aidata, osutama konsulaarabi, avaldama rahvusvahelist survet jms.

Järjekordse riigireeturi väljavahetamine võib Aegi hinnangul aga juba varsti farsiks muutuda.

«Ma ei usu küll, et see sinnakanti võiks tüürida, aga ega kunagi tea ka. See sõltub väga palju poliitilistest otsustest,» lausus ta ja lisas: «Muidu see muutub teistpidi farsiks, et kui keegi kuskil jälle sisse kukub, siis võtavad venelased suvalise selle riigi kodaniku vahi alla ja saadakse oma spioon kätte. See ei ole ka võimalik.»

Aeg möönis, et peab arvestama, et Venemaa on riik, kus rahvusvaheline õigus ja inimõigused ei oma mingit tähtsust. «Meie Susi on üks väike mutrike, kui me vaatame näiteks Venemaa tegevust Süürias, kus sadade viisi lihtsalt tapeti inimesi,» lausus ta.

Venemaaga üldtuntud tavade järgi asju ajada on võimatu, nentis Aeg. «Nad ei tee selliseid aktsioone mitte ainult välisriikide kodanike suhtes. Oluliselt rohkem on näiteid selle kohta, kus nad on ebaseaduslikult kinni pidanud enda kodanikke ja piinavad ja tapavad neid. Inimelul ei ole Vene Föderatsioonis väärtust.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles